HomeNieuwsMilieuGestage toename legionella-besmettingen in Nederland

Gestage toename legionella-besmettingen in Nederland


Het aantal gevallen van veteranenziekte is de afgelopen jaren gestaag toegenomen in Nederland.

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Veteranenziekte wordt veroorzaakt door de legionella-bacterie. Besmetting kan ontstaan via stilstaand water in tuinslangen, hogedrukspuiten of plantenspuiten.

Uit metingen van het RIVM blijkt dat sinds 2011 het aantal besmettingen met de legionella-bacterie toeneemt. Een duidelijke oorzaak is er volgens het RIVM niet.
Recordaantal
In 2016 kreeg een recordaantal van 342 mensen de veteranenziekte in Nederland, 20 van hen zijn overleden. In de twee jaar ervoor werden respectievelijk 273 en 214 mensen ziek. In beide jaren stierven 13 mensen aan de gevolgen van de veteranenziekte. Het hoge aantal meldingen in juni 2016 hing waarschijnlijk samen met het extreem natte weer. Er waren geen aanwijzingen voor een gemeenschappelijke bron.
Vernevelen
Het RIVM raadt aan om apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon te maken. Laat geen water staan in  apparaten zoals een tuinslang, hogedrukspuit en andere sproeiende apparaten als deze langer dan een week niet worden gebruikt. Laat de apparaten na gebruik goed leeg lopen.
Volgens het Brabants Dagblad overleed onlangs een man uit Udenhout nadat hij zijn coniferenhaag had gesproeid. De bacterie zat mogelijk in de tuinslang.

Milieu artikelen