HomeNieuwsAlgemeen BestuurFraude stemcomputer als maatje bestraft

Fraude stemcomputer als maatje bestraft

stemcomputer (1) klein.jpg 

Het is nog maar een week geleden en toch alweer bijna oud nieuws. Guus te Meerman, voormalig gemeenteraadslid te Landerd, is na een eerdere vrijspraak door het gerechtshof in Den Bosch alsnog veroordeeld voor verkiezingsfraude. Eén en ander op basis van de bewijzen zoals die ook al voor de rechtbank waren gepresenteerd. Het hof geeft in het vonnis niet aan waarom het oordeel anders is dan dat van de rechtbank.

Volgens het hof heeft Te Meerman de overgrote meerderheid van de voorkeurstemmen op hemzelf ook zelf uitbracht met behulp van de Nedap stemcomputer die hij als stembureaulid de hele dag bediende. Guus is veroordeeld tot 240 uur dienstverlening en zes maanden voorwaardelijke celstraf en heeft aangegeven na deze veroordeling geen zitting te nemen in de gemeenteraad. Dat zou, zelfs met deze veroordeling op zak, overigens wel mogen. Er is namelijk in zijn partij (Zeelands Welzijn) een plaatsje vrij en hij was de volgende in de rij.

Volledige ontzetting uit het passief kiesrecht is volgens de grondwet alleen mogelijk voor misdrijven waar meer dan een jaar cel op staat. Het Hof geeft in het vonnis aan een ontzetting uit het kiesrecht wel een passende straf te vinden, en ook de Kiesraad heeft geadviseerd dit zo te maken dat deze straf altijd kan worden opgelegd voor misdrijven die iets met de Kieswet te maken hebben. Daarvoor is echter wel een Grondwetswijziging nodig, en dat is bewerkelijk. Gelukkig zijn de fraudegevoelige stemcomputers inmiddels ook al weer verleden tijd.

Algemeen Bestuur artikelen