HomeNieuwsVerkeer en VervoerFietsersbond wil fietsenrekken op Koemarkt

Fietsersbond wil fietsenrekken op Koemarkt

fietsnietje_oud-zuidDe Fietserbond Waterland pleit voor de terugkeer van fietsenrekken op de Koemarkt in de binnenstad van Purmerend. De nieuwe Koemarkt die 11 oktober jl. werd geopend, heeft geen fietsenrekken meer. In de vergadering van raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) twee weken geleden betoogde Fietsersbond-voorzitter John Rikveld dat fietsparkeergelegenheid zeer nodig is in de binnenstad van Purmerend en vooral op de Koemarkt.

Voordat de Koemarkt verbouwd werd, was er plek voor 100 tot 120 fietsen op de Koemarkt. Vooral onder het horecapubliek waren de fietsenrekken populair, maar ook het winkelende publiek stalde de fiets vaak op de kop van de Koemarkt. Toen het plan werd gemaakt om de Koemarkt te gaan herstructureren, heeft de wethouder volgens de Fietsersbond toegezegd dat er ook weer fietsparkeergelegenheid zou komen op het nieuwe plein. Maar toen de verbouwing daadwerkelijk begon, stonden de fietsnietjes niet meer in het bouwplan.

Doele

Tijdens de commissievergadering zei wethouder Krieger (VVD) dat het oorspronkelijk de bedoeling zou zijn om fietsnietjes neer te zetten aan de kant van De Doele, maar gaandeweg de uitvoering is geconstateerd dat dát niet zou werken. De gemeente onderzoekt nog wel of het mogelijk is om in de buurt van de Koemarkt meet fietsparkeerplaatsen te realiseren, maar fietsen kunnen dus sinds vorige week niet meer op de Koemarkt gestald worden.

Van de gratis bewaakte fietsenstalling in de Plantsoenstraat, vlakbij de Koemarkt, is de verwijzing naar de fietsenstalling slecht. Ook is de afstand tot de Koemarkt te groot. Bovendien zijn de zware rekken vooral voor ouderen onhandig in gebruik. De Fietsersbond Waterland pleit voor een makkelijk hanteerbaar veersysteem. De Fietsersbond is bang dat het aantal fietsendiefstallen in de Purmerendse binnenstad zal toenemen, nu fietsers hun fiets niet meer vast kunnen zetten op de Koemarkt. Daarom pleit de Fietsersbond voor tachtig nieuwe fietsparkeerplaatsen. De wethouder wil pas na twee jaar kijken of de fietsenrekken op de Koemarkt terug moeten komen.

Boete

Fietsen op de Koemarkt is sinds de opening officieel verboden. Afgelopen weekend heeft de politie extra gecontroleerd. Een boete voor fietsen op de Koemarkt kan al gauw oplopen tot zestig euro. De Fietsersbond is niet blij met het fietsverbod. “Het gedeelte tussen de gevelterrassen en het eigenlijke plein bestaat uit rode klinkers en rood betekent voor een fietser dat hij daar mag rijden. Wij pleiten ervoor, zeker in de winter, de Koemarkt voor fietsers toegankelijk te maken. In de zomer, als er grote terrassen zijn, moet wel een fietsverbod gelden,” aldus de Fietsersbond.

 

ZIE OOK:

Foto: stadsdeel Oud-Zuid

Verkeer en Vervoer artikelen