HomeNieuwsColumnFertig ist der Lack

Fertig ist der Lack

duined
De schellen vielen mij  afgelopen weken van de ogen. Ik wist niet wat ik hoorde.
Wat was het geval. Wethouder Krieger deelde plotseling mede dat er grote belangstelling is voor beleggers-huurwoningen.
In de regio, dus ook in Purmerend, blijken Duitse beleggers geïnteresseerd te zijn om huurwoningen in het marktsegment te bouwen. De Duitse spaarrente is in Duitsland verwaarloosbaar dus zoeken beleggers naar andere mogelijkheden om rendement op het kapitaal te kunnen maken. Nederland is een zeer aantrekkelijke markt voor hen, zo blijkt.
De heer Krieger denkt overigens  wel aan woningen met een huur van rond de € 750,- per maand. Dat bedrag kan zelfs nog iets dalen, zo is de verwachting.

De huurdersmarkt  van Purmerend wordt beheerst door 90% sociale huurwoningen. De vraag naar duurdere en dus kwalitatief beter huurwoningen is groot, zo blijkt elke keer uit onderzoek. Maar die zijn er dus niet in Purmerend. Vandaar dat kapitaalkrachtige burgers, die willen huren, nu vaak terugkeren naar Amsterdam.
Hoe de uit het lood geslagen verhouding 90% sociale huurwoningen en 10% markt-huurwoningen in het Purmerendse is ontstaan dat is historisch bezien wel verklaarbaar. Uit het oogpunt van een gezonde huurdersmarkt die toekomstgericht is dient dit snel te worden gecorrigeerd, maar dit terzijde.

Het verhaal van de heer Krieger doet me denken aan buurman. Die heeft opgemerkt dat er grote belangstelling is van Duitse systeembouwers om in de regio en Purmerend  te bouwen. Buurman had het daarbij wel over koopwoningen en de heer Krieger over huurwoningen, maar ik neem gemakshalve aan dat het om dezelfde geïnteresseerden gaat.
Het inschakelen van Nederlandse aannemers  is daarbij geen probleem, als er maar wel Duits toezicht  is. Zo merkte buurman op. Een Duitse principaal (bouwheer of toezichthouder) is dus wel vereist. Dit om de veelvuldige in de media opduikende Nederlandse bouwschandaaltjes te voorkomen en de Duitse bouwkwaliteit te waarborgen.

Bovendien blijken Duitse hypotheekverstrekkers ook zeer geïnteresseerd te zijn in de Nederlandse markt. De hypotheekrente over de grens van Duitsland ligt al snel 1 tot 2 % lager dan in ons eigen land. Voor Nederlanders is een Duitse hypotheek dus heel interessant. Voorheen waren Duitse hypotheekverstrekkers terughoudend op onze markt omdat van ze wordt geëist dat ze een Nederlandse vestiging openen om hypotheken aan de man te mogen brengen. Maar door de sterk inkrimpende Nederlandse banken komt er in Nederland momenteel veel banken-infrastructuur vrij, inclusief capabel personeel.
Een klein Duits kantoortje aan onze kant van de grens en flexibele medewerkers die op locaties elders met klanten hypotheken afspreken en regelen en klaar is Kees of in dit geval op zijn Duits: Fertig ist der lack. De Duitse banken konden voor deze vorm van het Nieuwe Werken nog hele gunstige ESF subsidies ook krijgen.

In de grensstreek is het al de gewoonste zaak van de wereld dat Duitse filialen net doen of Nederlandse gebieden er gewoon bijhoren. Dat wordt daar om begrijpelijke redenen gedoogd. Een in Nederland gevestigd kantoortje is daar niet nodig.
Verder weg van de grens geldt dat gedogen wel voor wietgebruik en wietverkoop maar niet voor hypotheken, vandaar die constructies met een kantoortje en veel ‘hypotheekrunners’.
Buurman legt ook hiervoor vaak al de contacten, zo was al eerder in een van deze columns te lezen.
Op de avond dat wethouder Krieger zijn opzienbarende mededeling deed vetrok buurman net weer voorzien van een forse boodschappenlijst voor een handelsmissie naar onze Oosterburen. Tegen zijn handelsgeest kunnen zelfs de in Purmerend oprukkende Duitse supermarktketens Aldi en Lidl niet op. Die verdringen gaandeweg wel onze eigen supers. In het verlengde van het pogen te blokkeren van de komst van dierensuper Jumper kan wellicht hier ook meteen wat door de gemeenteraad aan gedaan worden. Maar ik verdwaal zo meanderend in mijn eigen tekst.

Als buurman terugkomt zal ik hem laten weten dat hij ondanks zijn vroeg-gepensioneerdheid een zeer visionair beeld heeft van de realiteit in Purmerend en de rest van Nederland.

Column artikelen