HomeNieuwsColumnFeest op de Koemarkt

Feest op de Koemarkt


Zo tussen Kerst en Nieuwjaar valt het niet mee een pakkende column te schrijven. De redactie waarschuwde al, als je het toch doet maak het niet te zwaar. Zo na de kerstdagen zitten veel mensen daarop niet te wachten.

Maar de toestand in Purmerend en de rest van de wereld gaat gewoon door.  Zo stortte zich een eenzame vrouw op de Paus alsof hij nog de enige man op aarde was. De hoogbejaarde geestelijke schrok er zichtbaar van en moest zijn te voet begonnen tocht naar het altaar in de imposante St. Pieter in een rolstoel vervolgen.
Alles scherp in beeld gebracht met camera’s die binnen en buiten het bolwerk Vaticaan alles en iedereen in de gaten houden. Dat dit zo is weet ik uit eigen waarneming.
Dat gaat straks in Purmerend ook gebeuren mijmerde ik.

Op lokaal niveau gaat straks een streng nationalistische partij meedoen. Die hebben mijn columns al gevonden las ik op hun website. Zoals het echte nationalisten betaamt moet alles en iedereen die in hun ogen de burgerlijke lieve vrede kan bedreigen strak in de gaten worden gehouden. Reken maar dat ik vanaf nu in de gaten word gehouden.
Naar ik lees in hun eerste verkiezingspamflet is het vooral ’t Stadje dat veel ‘extremisten’ bevat. Zoveel dat als zij het voor het zeggen krijgen er op elke hoek van de straat daar een live uitgekeken camera moet komen te hangen. Dondert niet wat het kost en wat het oplevert. Het staat stoer naar de dolende kiezer.
De ‘hordemens’ van Ortega y Gasset en de ‘maagmens’ van Jacques de Kadt (foto) zijn de dankbare marketing objecten voor vele politieke partijen, vooral van de nieuwkomers.
Alsof het de 30-er jaren van de vorige eeuw zijn en de evolutie in het denken van de mens heeft stilgestaan.

Hopelijk heeft zo’n lokale nieuwkomer ook een bekeken oplossing voor de financiële puinhoop waarin Purmerend door de Stadsverwarming en een aaneenschakeling van blunders van PvdA wethouder Berent Daan terecht is gekomen. Wat heeft Daan dan nu weer verkeerd gedaan?
Bij de opgave van de WSW-ers voor 2008 zijn er door hem velen eenvoudigweg vergeten op te geven. Dit kan leiden tot een ca. 8 ton lagere afrekening van het Rijk over 2008 en voor 2010 tot minder rijksmiddelen oplopende tot 5 ton. Berent moet wel erg hebben zitten slapen want als bestuurder van de stichting Baanstede heeft hij de opgave en de berekeningsgrondslag tweemaal (foutief) zien langskomen.
PvdA wethouder Hans Engels verraste ons op zijn beurt op een bericht over een collegeonderonsje over de herstelkosten voor de Stadsverwarming.
Om de boel technische weer wat op orde te krijgen zou 24 miljoen nodig zijn. De gemeente steunt het plan van de Stadsverwarming om dit geld extra in de feitelijk failliete boel te pompen. De eerder dit jaar (2009) nog verwachtte en ingeboekte winstuitkering (dividend) uit de Stadsverwarming kan de gemeente nu zeker voor 10 jaar op zijn buik schrijven.
Dat betekent vanaf 2012 de buikriem strak aanhalen voor alle Purmerenders. Stadsverwarming BV krijgt natuurlijk nergens zonder garantstelling nog een lening.
Let op mijn woorden, als het aan een door traditionalisten beheerste college ligt dan stelt de gemeente zich hiervoor garant.

Een volgend college en raad krijgen te maken met het ene lijk uit de kast na het andere, dat is mijn stellige verwachting. Er liggen nu zoveel lijken in de kast dat ze er nu zelfs al uitvallen bij gebrek aan ruimte. Dat wordt puinruimen voor een volgende (stads) regering, om het maar eens beeldend te zeggen in de bewoordingen van voormalig VVD coryfee Hans Wiegel.

Maar eerst barst op 1 januari 2010 nog het 600 jarig feest los in de Stad.
’t Stadje is de uitgekozen en uitgelezen feestlocatie. Net als Vaticaanstad in de stad Rome al is, is het een zelfstandig centrum aan het worden in de stad Purmerend. U kunt er nu nog rustig de beest uithangen, de paar camera’s die er hangen doen het niet en worden daarom ook niet live uitgekeken.
Zo op en rond de ijsbaan doen we net of we in het 602-e jaar de hoofdprijs in de Staatsloterij gaan winnen. De hoofdprijs die dan zeker 50 miljoen euro zal bedragen zou dan inderdaad hét geschenk uit de hemel zijn.

Column artikelen