Eng

lantaarnpaal.jpg
Vermoeid schorste forumvoorzitter Wim van der Ham de beraadslagingen van donderdag 15 januari van het forum Stedelijk Ontwikkeling en Beheer (SOB). Hij was het zichtbaar zat, want hij schorste nog voor de deadline van 23.00 uur was bereikt. Het voorzitten van een stroperige vergadering, die volgens mijn herinnering veel leek op de ouderwetse oudercommissie, gaat je natuurlijk niet in je ‘kouwe kleren’ zitten. Iemand riep nog: "Is er geen rondvraag?", maar ook die zat er bij Wim niet meer in. Ik keek via de televisie dus of en wat er verder buiten beeld gebeurde moet ik nog even bij mijn betrouwbare bron te weten zien te komen. Voortzetting van het drama op 21 januari.

Wat opviel was de terugkeer van René Wiegel, broer van Ron Wiegel, in de raadsarena. René was jarenlang raadslid voor de VVD en nu kennelijk net als broer Ron op drift geraakt en uitgetreden. Ik zie het nu al zo voor me: Arie-Wim Boer, Henk Heida, Rene Wiegel en Ron Wiegel in een forumvergadering op een rijtje. Vier ex-VVD-ers tegenover de nu nog echte VVD-groep. Deze vier heren laten niet af te laten weten zich de echte liberaal te achten en laten zo toch vaak een stevig ‘ouderwets’ VVD-geluid horen in onze Purmerendse raad. Tel daarbij Frans Theuns op, als overloper van LP2001 naar VVD, en virtueel gezien beschikt de VVD (inclusief de geestverwante uittreders) nu in de raad dus over veel spreekrecht.

Boze tongen beweren thans dat ook Roald Helm en Ernst Ankersmit van de Stadspartij op een splitsing aansturen. Na de formeel uitgesproken splitsing werken ze dan gewoon verder samen, hebben ook één fractievergadering (net als lijst Theuns en de VVD), maar profiteren overal dubbel van. Dubbele spreektijd, meer fractieassistenten, twee fractievoorzitters dus meer gewicht in bijvoorbeeld de sollicitatiecommissie voor de nieuwe burgemeester.

De presentatie en cameratraining die niet lang gelden heeft plaatsgevonden werpt duidelijk andere vruchten af dan vooraf werd verwacht. Het lijkt wel of iedereen van de achterbank van zijn partij nu vooraan voor de camera wil zitten. En van praten komt praten, dus er wordt wat afgepraat over hetzelfde.

De slagvaardigheid van een gemeenteraad om even een enge plek op te lossen door meer verlichting te plaatsen bij de Goudenregenstraat zit er ondertussen niet meer in. Het is een ordinaire prestigekwestie geworden, althans zo neem ik dat waar tussen VVD, PvdA en SP enerzijds en de meeste andere partijen anderzijds. Het CDA fietst er met in tweeduizend jaar opgebouwde diplomatie en handigheid tussendoor, maar kan het verder natuurlijk niet echt wat schelen wat eruit komt.

Thea De Hilster (PvdA) laat weten dat ze vindt dat je maar om enge plekken heen moet fietsen. Ondertussen wordt wel op een slecht verlicht deel op de route van haar huis naar de binnenstad binnenkort op proef meer verlichting aangebracht. Een van de pleitbezorger om dit snel even te regelen was mevrouw De Hilster. Begrijp me goed, daar is op zich niets mis mee, ik gun die "schijnveiligheid" mevrouw De Hilster en met in haar kielzog de meeliftende bofkonten. Ik herinner me nog de tijd dat de PvdA zich juist heel sterk maakte om enge plekken in Purmerend in ieder geval door meer verlichting te verbeteren. Nu lijkt het er veel op dat de PvdA net als de VVD en de SP achter het vaandel aanlopen van: ‘een enge plek moet eng blijven dan hebben enge mensen ook een eigen plek. Zeker als onze concurrenten met een ander voorstel komen zo laten. Niet enge mensen lopen maar een straatje om.’  Behalve…, vult u dat zelf maar aan.

 

Column artikelen