HomeNieuwsColumnEmporio Armani

Emporio Armani

genieofoplichter
‘Meander moet je kijken wat een mazzel ik nu heb.’ In een euforische stemming komt buurman de tuin in rennen. Zijn armen vol met kleding. Nieuwsgierig wil ik vragen waar hij zijn geluk heeft gevonden, maar in zijn jubelstemming is hij me met het antwoord al voor.

Op de parkeerplaats van het Wormerplein stond hij wat boodschappen in te laden toen er een auto naast hem stopte.
Er zat een Italiaan in die hem in het Engels aansprak. Of buurman hem uit een probleem kon helpen. Buurman rook handel dus werd extra alert. Het probleem bleek dure merkkleding te zijn.
De Italiaan: ‘noem me maar Giuseppe, hoe is uw voornaam? Zeg maar buur,’ zo zei buurman.

‘Wel buur ik ben vertegenwoordiger van Emporio Armani, een duur kledingmerk. We gaan in september in de Bijenkorf verkopen, op de eerst verdieping. Nu heb ik net onze kledinglijn daarvoor in een kleine modetentoonstelling laten zien en heb daarvan nog enkele kledingsamples over. Ik vlieg vanmiddag terug naar Italië en heb geen zin in de hoge bagagekosten om deze mee terug te nemen naar Italië. Ik zie buur dat je goed casual gekleed gaat en ongeveer mijn maat hebt, wil jij deze kleding niet hebben en me zo uit een probleem helpen? Dit is uw geluksdag buur!’

Voor buurman het weet kreeg hij het ene na het andere jack in zijn handen gedrukt. Het handeltje lijkt hem wel. Druk gesticulerend veranderde Giuseppe van toonzetting, zo vertelt buurman. Ineens vraagt Giuseppe wat hij ervoor over heeft. Buurman overwoog de handel terug te geven want hij heeft geen zin in geld uitgeven voor zoiets wat hij eigenlijk niet nodig heeft. Ondertussen keek hij toch begerig naar de knap ogende jacks in zijn handen.
Om zijn lust aan te wakkeren kreeg hij er van Giuseppe ook nog een vrijetijdsjasje bij en als klap op de vuurpijl een flitsend  pak. ‘Wat bied je buur,’ vraagt Giuseppe nogmaals.
‘Wat vraag je riposteert’ buurman. Giuseppe vraagt € 600,- Dat is buurman teveel, zijn handelsgeest helpt hem en hij bood  € 200,-

Giuseppe gooide zijn kofferbak open en pakte er nog een doos met overhemden uit. ‘Als ik deze er nu eens bij doe buur, wat bied je dan?’
Buurman vertelt me dat hij zuchtte en er met enig vertoon van moeizaamheid €250,- van maakte. Hij dacht wel kleding met een marktwaarde van zo’n € 2500,- in handen te hebben.
Handelsgeld heeft hij altijd op zak dus de deal was dan ook  zo gesloten. Giuseppe scheurde de parkeerplaats af op weg naar Schiphol.

Buurman reed in een opgetogen stemming naar huis en liet mij dus meeleven in zijn make my day gevoel. Meelevend feliciteer ik buurman met zijn geluksdag.

Ergens knaagt er iets bij me na dit verhaal van buurman. En ik tik op de computer merkkleding kopen op parkeerplaats in. Wat lees ik!

Malafide kledingverkopers

Er is een oplichtersbende actief, die op opdringerige wijze kleding probeert te verkopen. De ‘exclusieve merkkleding’ die door de Italiaans sprekende oplichters met mooie smoesjes voor een schijntje wordt aangeboden, blijkt achteraf waardeloos te zijn. Opgelicht?! heeft hier diverse meldingen over ontvangen.

Werkwijze
Op een parkeerplaats spreekt een stel Italianen u aan. Ze hebben een mooi verhaal. De twee zijn op een modetentoonstelling geweest en hebben kledingsamples over. Deze willen ze vanwege hoge kosten niet met het vliegtuig mee terugnemen naar Italië. Vrienden aan wie ze de kleding hadden willen geven, blijken verhuisd en nu zitten ze ermee in hun maag. Toevallig heeft u precies de juiste maat, dus het is uw geluksdag!

In eerste instantie doen de Italianen voorkomen dat ze u de kleding willen geven. Maar als u interesse toont, blijkt dit toch niet helemaal waar te zijn. Ze hebben een auto gehuurd of willen parfum kopen voor hun vriendin. Als u een paar honderd euro betaalt, zijn deze kosten gedekt. Een win-win situatie. Zij zijn uit de kosten, u kunt prachtige kleding ter waarde van duizenden euro’s voor een schijntje op de kop tikken. De mannen worden steeds opdringeriger. “Heeft u geen contant geld? Dan gaan we toch even langs de pinautomaat!” 

Voor u het weet bent u honderden euro’s lichter. En de mooie merkkleding die u heeft gekocht, blijkt hartstikke nep te zijn. 

Tja, hoe vertel ik dit nu aan Buurman? Aan de andere kant € 250,- voor zo’n lading zeer goed ogende nieuwe kleding? Zou Giuseppe een beginner zijn of echt uit een probleem zijn geholpen?

Column artikelen