HomeNieuwsColumnEen vakantiedroom

Een vakantiedroom

vakantiedroom
Ik schrijf deze column vanaf een zonovergoten vakantieadres. Het ligt op ongeveer 500 kilometer van Purmerend. Dichtbij en toch voldoende exclusief om een minimaal aantal landgenoten in deze buurt tegen het lijf te lopen.

Even dus geen Nederlanders met al hun kleine besognes om me heen. Wel natuurlijk het nieuws uit Nederland gevolgd, al is het maar om het vermaak.
Een minister van Financiën die Hollands rekenwerk loslaat op de lening aan de Grieken en onze minister president die daar als eerste intrapt. Nu daar is in het plaatselijke etablissement  waar je hier even wat kan nuttigen wat om afgelachen. Als ik er dan nog aan toevoeg dat de doorsnee Hollander, als gevolg van decennia zogenaamde onderwijsverbeteringen, niet eens snapt waar het om gaat dan liggen ze hier slap van het lachen. Dat mijn vrouw en ik Hollanders zijn vinden ze juist leuk want onze grappen over Hollanders zijn dikwijls nog grappiger dan die van de inheemsen. Kijk en dat schept een open sfeer waarin je elkaar het achterste van je tong toevertrouwt.

Dat  de Hollanders nog een bij andere culturen vergeleken kortgeleden uit de klei getrokken volkje is, dat laat men hier ook graag merken. Het kleine budgetje voor cultuur waarmee de overheid de kunst en cultuursector van oudsher  ondersteunt vond men hier al een lachertje. Dat geldt overigens niet voor de mensen die een meer dan maximaal rendement uit dit zeer beperkte budget haalden. Maar dit terzijde.
Dat van dit beperkte budget er nu 200 miljoen wordt afgehaald (ca. 25%) vervult ons buitenland met grote zorgen. Valt Nederland terug tot het niveau van de Neanderthaler als het op schilderkunst en expressie aankomt? Die vraag krijg ik dan ook vaak voorgelegd. Als ik zeg dat er veel gemeenten zijn die daar nog een extra bezuinigingsschepje bovenop doen, ongeacht of het stadsbestuur nu rechts of links is, krijgen mijn vrouw en ik van links en rechts rondjes. Luidkeels begeleidt met de kreet : ’vertel verder’!
Dan vertel ik mijn buitenlandse toehoorders over de Finse kwestie, waardoor de Finnen ons geld voor de Griekse garanties als cadeau op hun bankrekening kregen. Dit terwijl onze minister president dacht dat het in deze giing om een afspraak over een Grieks eiland als onderpand voor de Finse lening aan Griekenland. Hoe verzin je het. De waarheid is dikwijls interessanter dan een verzinsel, dat wordt hierdoor maar weer eens bewezen.  Uit de losse pols voeg ik er dan aan toe dat Nederland uiteraard Kreta als onderpand voor onze lening heeft bedongen. De minister president van mijn vakantieland heeft uiteraard -de Acropolis- de hoofdrpijs dus.
Nu dat was wederom gieren en brullen.

Ook het bezuinigen op het openbaar vervoer snapt men hier niet. Het zou voor de grote steden gaan om  zo’n 120 miljoen begrijpt men hier verrassend scherp.  Men vreest dat het nu al voor buitenlanders  chaotische Nederlandse openbaar vervoersysteem helemaal door de hoeven gaat zakken. Dat er iets met onze gezondheidszorg aan de hand is merkt men hier in de diverse wachtkamers. Veel Nederlanders hebben de buitenlandse gezondheidszorg gevonden als het om het verhelpen van hun kwalen gaat. Leve de Europese samenwerking.

Nee in de ogen van de autochtonen hier kijkt men toch vreemd op van al die vreemde bezuinigingen. In eerst instantie wordt dan nog gedacht dat Nederlanders allemaal armoedzaaiers zijn. Maar observatie van het bestedingsbedrag van de vitale Nederlandse toerist geeft een ander beeld. Hollanders willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten als het om hun eerste, tweede en deels derde levensbehoefte gaat (lees Maslow). Maar als het op de eigen consumptie aankomt dan zijn alle remmen los. Dat is het beeld dat in het buitenland over ons volkje is gevormd.
Vandaar natuurlijk dat er ook zonder veel gemor zoveel miljardensteun aan de traditionele vakantielanden (Griekenland, Spanje, Italië, Portugal) wordt gegeven of wordt gegarandeerd. Stel je voor dat de gezonde Nederlander die vakantieoorden niet meer zou kunnen bezoeken? Zou er dan soms revolutie uitbreken?

Bestuurlijk stevent Nederland op een faillissement af. Dat is mijn overtuiging, als ik zo op mijn vakantieadres voor mij uit droom.  De Belgen zijn in dit opzicht al failliet en hebben ook al een zakenkabinet. 
Net als in de Gouden Eeuw zal ook ons land straks door ondernemende en stinkend rijke koopmansfamilies (de multinationals) geregeerd gaan worden. Nog even en ik zie ook de as Frankrijk (Sarkozy), Duitsland (Merkel) Nederland en België economische en bestuurlijk inlijven. De Hollandse koopmansgeest zal ons enig overgebleven belangrijkst culturele overgeble’ven product blijken te zijn. Daarin zul je dan in de praktijk en in geschiedenisboekjes voortaan ons nationale erfgoed nog kunnen herkennen.
Leve Europa!

Column artikelen