De vierde

vierzusters
Op een mooie, zwoele zomeravond, die er ondanks de Nederlandse vochtige zomers toch wel zijn, kwam mijn vrouw met verrassend nieuws. ‘Weet je Meander dat mijn moeder me heeft verteld dat Prins Bernard een keer bij haar is langs geweest?’ Ze kwam tot deze ontboezeming door het bericht over de derde buitenechtelijk dochter van onze Prins. Plotseling viel alles bij mij op zijn plaats. Mijn vrouw is brildragend, spreekt vloeiend Duits en gaat graag in Duitstalige landen op vakantie. Ook begreep ik nu beter het bericht dat de naam van haar vader door een tante op een duistere manier als ‘onecht’ voor haar werd betiteld. Op een jubileumfeest van de familie van vaders kant werd namelijk de broer van mijn vrouw, als echte naamdrager van de stamfamilie, wel uitgenodigd en mijn vrouw als ‘onechte’ naamdrager niet.

Als er in de krant, weekblad of tv-royalty nieuws zit, dan wordt de berichtgeving gespeld alsof het familieberichten betreft. Toen mij ooit eens de eer te beurt viel om ons staatshoofd informeel te mogen spreken was mijn eega daarover bijzonder te spreken. De foto’s daarvan worden gekoesterd alsof het familiejuwelen zijn. Dat merkte ik toen ik ze dacht kwijt te zijn. Ik kreeg thuis toen ook vragen op me afgevuurd die je verwacht als je verteld dat je op straat onverwacht een ver familielid bent tegengekomen.

Ik wilde natuurlijk over die plotselinge ontboezeming direct meer weten. Maar dat lukte niet meer. Het opmerkelijke nieuwtje was kennelijk ongewild aan haar ontglipt. Om te kunnen vaststellen of het incidentele gewichtigdoenerij was telde ik snel even de lege wijnflessen na. Maar die bleken minimaal in aantal. Ondertussen vallen mij steeds meer overeenkomsten op. Zo herinner ik me plotseling ook de grote belangstelling die mijn vrouw had voor een bericht van onze buurvrouw. Die heeft haar stamboom laten uitzoeken en zij blijkt daardoor af te stammen van prins Maurits. Buurman heeft zoiets van: ‘dat zeggen ze tegen iedereen die zijn stamboom laat uitzoeken’. Een dergelijk bericht gaat in eerste instantie langs me heen, leven en laten leven is mijn motto. Tot dit moment dus. Stel je voor denk ik nu. Het wachten is nu dus alleen nog op het bericht van een royalty watcher die na de derde buitenechtelijk dochter ook bericht doet van de vierde.

De derde dinsdag in september nadert. Prinsjesdag is een belangrijke dag in de Nederlandse politiek. We kennen vanaf 1814 Prinsjesdag zoals we hem nu nog kennen. Het staatshoofd spreekt zich traditioneel uit over de staat van Nederland. Na de Eerste wereldoorlog kreeg de troonrede zijn huidige karakter. Maar dit allemaal terzijde.

Er staan opmerkelijk zaken te gebeuren. Zo willen PVV en PvdA (!) inzetten op het terugdringen van de bemoeienis van het staatshoofd met politieke zaken. Het voorlezen door onze Koning(in) van het opstel van onze minister president kan zo wel eens snel toe het verleden gaan behoren. Ook heeft, volgens nog niet bewezen berichten, de PVV met nivelleringsdrift de VVD en het CDA op de knieën om gezinnen met kinderen en mensen met een salaris tot vijftigduizend euro per jaar volgend jaar te compenseren voor de draconische bezuinigingen. Ook al zullen diezelfde middeninkomens er weer voor moeten opdraaien. De sigaar uit eigen doos wordt dus weer eens uitgedeeld. Rechts neemt linkse hobby over, concludeer ik dan. Want het zijn natuurlijk camouflages voor de rechtse bezuiniging hobby. Bezuinigingen die vooral nodig lijken om de miljardenhulp aan de banken via Griekenland te realiseren. Komen die miljarden niet in dit ‘geld moet rollen’ circuit terecht (zoals de PVV en SP bestrijden) dan storten diverse banken in. Een duivels dilemma dus waar jammer genoeg PVV en SP geen informatie over geven. Die bespelen puur de platte emotie en houden het op weggegooid geld dat naar die luie Grieken gaat.

En zoals altijd, is de werkelijkheid voor de meerderheid van de luie Nederlanders weer eens te ingewikkeld, dus stijgen beide tegenpartijen in de peilingen tot ongekende hoogten. Zolang de meerderheid wel de moeilijke weg volgt zullen SP en PVV zo ongestraft hun gang gaan. Nog even en PVV en SP kunnen hun beloning innen en samen regeren. Maar dan is de lol wel snel over. Let op mijn woorden!

Maar terug naar Prinsjesdag. Voor het eerst ben ik straks samen met mijn vrouw toeschouwer via de tv. Gebakje erbij en goed opletten wie wie is. Straks blijkt het allemaal familie dan is het toch goed om de namen bij de gezichten te kennen.

Column artikelen