HomeNieuwsColumnDe oranjegekte voorbij

De oranjegekte voorbij

paulornajevlaar
Paul de Octopus voorspelde dus goed dat Nederland de tweede prijs zou winnen op het wereldkampioenschap voetbal. Er is nu zelfs sprake van een transfer van Paul van de dierentuin in het Duitse Oberhausen naar het Spaanse Madrid.
En om er verder voor te zorgen dat de voetbalgekte slechts langzaam kan wegebben zijn er ook nog andere nieuwsfeiten te noteren. Zo trouwen oranjevoorstopper John Heitinga en middenvelder Wesley Schneijder.
Het huwelijk van John en Charlotte-Sophie is inmiddels, op een kop in De Telegraaf na, in alle rust voltrokken. Het event-huwelijk van Wesley en Yolanthe zal plaatsvinden in de Italiaanse provincie Toscane.

Pastoor Paul Vlaar die onlangs een speciale oranjemis in Opdam opvoerde, zal er onverwacht hoogstwaarschijnlijk bij kunnen zijn. De baas van Vlaar, bisschop Jozef Punt, kon de humor en het enthousiasme van Vlaar niet waarderen. Pastoor Vlaar  vierde de heilige eucharistie in een oranje kazuifel. Ook met teksten deed Vlaar volgens Punt geen ‘recht aan de heiligheid van de communie’. Bisschop Punt stuurde daarom Paul Vlaar voor straf op een bezinnings- en boetedoenings bedevaart naar het Italiaanse Assisi. Daarmee liet Punt maar weer eens blijken niet veel kennis van Voetbal en alle heisa eromheen te hebben, want het Italiaanse Assisi is om de hoek waar Wesley en Yolanthe trouwen. Bofkont hoor die pastoor Vlaar met zo’n bisschop.

En om het tableau vivant verder te vervolmaken heeft het gerenommeerde en cultureel hoog aangeschreven Amsterdams Historisch Museum (AHM) het Bavariajurkje in de collectie opgenomen. Een niemendalletje dat jurkje, maar het bericht dat het nu een museumstuk is ging de hele wereld rond.
De DutchDress is bedacht door twee Amsterdamse vrouwen (Hannah de Groot en Marloes Nabben) en ontworpen door het Amsterdamse fashion label Supertrash. Het sexy jurkje werd in Zuid-Afrika door tenminste één Amsterdamse gedragen en uitvoerder Bavaria haalde wereldwijd de voorpagina’s nadat enkele ‘Bavaria babes’ in de gevangenis belandden. De DutchDress staat voor originaliteit, brutaliteit, creativiteit en humor: eigenschappen die zowel bij Amsterdam als bij het AHM horen.
Tja, duidelijk tekst uit een persbericht.

Tijdens de wereldkampioenschappen deed Willem van Rhenen, chief medical officer van ArboNed, een onderzoek naar de motivatie van werknemers in hun baan.
Hij kwam tot de schokkende conclusie dat slechts één op de vijf werknemers zijn bevlogen in hun baan. Dat kost de economie zo’n 5 tot 6 miljard euro op jaarbasis becijferde hij. Waarschuwing op waarschuwing golfde door in zijn bericht.
jacobseWaarop Willem zich basseerde is echter onduidelijk en ook een vergelijking met andere jaargangen werknemers liet hij achterwege. Kortom weer zon Jacobse en Van Es (foto) onderzoek. U weet wel van die enquêtes met als in te vullen antwoord: ‘ja, nee, niet thuis’.

Ook in Engeland vond zo’n Jacobse en Van Es onderzoek  plaats. Daar werd ‘ontdekt’ dat vrouwen een beter geheugen zouden hebben dan mannen. Bovendien dat mensen die voor hun 18e levensjaar stoppen met leren het nog eens extra slechter doen dan mensen die na hun 18e doorleren.
Lulkoek natuurlijk en aangedikt met open deurenwetenschap.
Nee ik durf op zo’n manier de wetenschappelijke conclusie wel aan dat de intelligentie en het verstand van wetenschappers en de captains of industry met sprongen achteruit holt

Zo liet voormalig  minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst weten dat het haar een doorn in het oog is dat tijdens kabinetsvergaderingen bewindslieden via allerlei moderne media communiceren met de buitenwereld. ‘Een nieuwe minister-president zou moeten verordonneren dat er in de kabinetsvergadering niet wordt getwitterd, ge-sms’t, op internet wordt gekeken – gewoon al die dingen inleveren’, zegt ze.
Het is gewoonde de kift naar de anderen, ze kan het gewoon niet denk ik het eerste als ik dit lees. Wist u overigens dat twitteren het nieuwe woord is voor theekransje?

In Amsterdam is de metro stilgelegd voor verbouwingen in de tunnelbuis. Helaas is door de gemeentelijke dienst IVV vergeten het materiaal daarvoor te bestellen,. Terug kan niet meer omdat alle metrobestuurders verlof moesten opnemen van het GVB. Dus moeten de metrogebruikers zich in overvolle vervangende bussen (met Poolse chauffeurs?) proppen.
Toevallig weet ik uit betrouwbare bron dat de directeuren van DIVV en GVB al jarenlang forse bonussen op hun salarissen ontvangen vanwege zeer goed tot uitstekend functioneren. Kijk dat feitje motiveert de doorsnee werknemers nu in het bijzonder.

En tot slot voor ik het vergeet. Op 9 juni jl. is inderdaad, zoals ik al vermoede en vreesde, ten nadele van Purmerend uitspraak gedaan in de affaire  tussen de gemeente Purmerend en de NUON inzake de dienstverleningsovereenkomst Stadsverwarming. Dat kost Purmerend een slordige 6 miljoen euro. Daarmee zakt het weerstandsvermogen van Purmerend dik in de rode cijfers.
berentdaanPas een maand na de uitspraak op 9 juni – op 12 juli jl.- stuurde verantwoordelijk wethouder Berent Daan (foto) deze informatie aan de vakantievierende gemeenteraad.
Wat zou achter deze trage informatievoorziening nu weer de hogere politieke wiskunde zijn vraag ik mij af. Of is het gewoon een slordigheid en lag het bericht lang – te lang als je het mij vraagt- op een vergeten plekje in het stadhuis?
De tijd zal het leren! Duidelijk is wel dat we de oranjegekte voorbij zijn.

Column artikelen