HomeNieuwsColumnDe linkerhand weet niet wat de rechterhand doet

De linkerhand weet niet wat de rechterhand doet

roald column.jpgIk blijf me verbazen en verwonderen over het gebrek aan regie binnen het college van Burgemeester en wethouders. Het heeft er alle schijn van dat de linkerhand daarin niet weet wat de rechterhand doet, terwijl ze toch bij elkaar horen. Neem bijvoorbeeld wethouder Keijzer. Op haar weblog breekt ze een lans voor gezond eten en matigen van alcoholgebruik. En wat lezen we deze week in een persbericht van de gemeente. ‘Het college gaat akkoord met de komst van nog een fastfoodketen in Purmerend’. Dus weer een vette hap erbij.

Nog een voorbeeld. ‘Er worden miljoenen gespendeerd om de koemarkt op te leuken, met als belangrijkste doelstelling meer terrassen dus het spekken van de horeca. Gevolg meer drankgelegenheden, ook voor de jeugd’. Wethouder Keijzer doet echt haar best om haar (on)geloofwaardigheid te etaleren.

Bij de behandeling van de kadernota 2008 liet ze zich binnen het college de kaas van het brood eten en verzuimde op te komen voor de belangen van de sporters in Purmerend. Dit terwijl sporten hét middel is om overgewicht en drankmisbruik tegen te gaan. Een sporter drinkt en rookt over het algemeen minder dan een niet-sporter. Zelfs toen de Stadspartij een meerderheid achter zich kreeg om de financiering van de aanleg van kunstgrasvelden voor de verenigingen draaglijker te maken, protesteerde wethouder Keizer hevig. Stelt u zich dat eens voor. Een wethouder die extra budget krijgt, gaat toch tegensputteren. Ze is ondertussen wel voor de geldverspilling die gepaard gaat met de verhuizing van de Purmaryn. Nog een voorbeeld. De Eneco-tour dacht dat ze goede afspraken hadden gemaakt met het college, maar wat bleek. Op het moment dat wethouder Krieger een plek nodig had voor zijn parkeerplaatsen werd de schapenmarkt meteen als locatie aangewezen. Nota bene de belangrijkste plek voor de Eneco-tour. Weer was wethouder Keizer in geen velden of wegen te bekennen. Ze adviseerde de initiatiefnemers van de Enecotour doodleuk om het maar zelf via de gemeenteraad te proberen te repareren.

Ik krijg steeds meer medelijden met haar. Ze doet me denken aan de volgende tekening van een cartoonist. Een vrouw breekt met een drilboor door het glazenplafond en komt de directiekamer binnenvallen. Zeggen de twee aanwezige heren: “Ha, eindelijk iemand die voor de koffie kan zorgen”. Elke keer als ik deze cartoon zie moet ik aan wethouder Mona Keizer denken.

Over gebrek aan regie gesproken. Degene binnen het college die hiervoor primair moet zorgen is Burgemeester Leen Verbeek. Een man met vele kwaliteiten, maar die geen echte leiderschapscapaciteiten heeft. Zijn eerste termijn zit er op. Hij heeft te kennen gegeven beschikbaar te zijn voor nog een termijn van 6 jaar. Alleen bij Verbeek weet je het nooit… We waren hem onderweg al bijna kwijt aan de gemeente Eindhoven. De fractie van de Stadspartij moet zich nog buigen over een eventuele herbenoeming van de heer Verbeek. Boze tongen binnen de partij beweren dat je een zwakke bestuurder altijd moet laten blijven zitten. Zeker als je oppositiepartij bent. Op school was het vroeger zelfs de norm. De zwakke leerling bleef altijd zitten. Maar dat is natuurlijk als een speelse opmerking bedoeld.

De heer Verbeek is vanaf 12 september naar het buitenland. Zijn aanwezigheid is daar gewenst om leiding te geven aan een project. Hij mist daardoor het forum Algemene Zaken op 18 september a.s. waarin de jeugdvisie aan de orde komt. En in die jeugdvisie komt het project Moslim Jongeren Purmerend weer aan bod. Een van de persoonlijke beleidsdoelstellingen van de burgemeester, dat eerder op grote kritiek van de gemeente raad botste en nu weer terloops via de jeugdvisie wordt opgevoerd en zelfs al in uitvoering blijkt te zijn. Dat zal wel weer discussie oproepen, jammer dat de heer Verbeek daar niet zelf bij is. Ik hoop voor het buitenlandse project dat de heer Verbeek daar meer leidinggevende capaciteiten laat zien dan dat hij tot nu toe in Purmerend ten toon heeft gespreid.

Column artikelen