HomeNieuwsColumnDe flits-enquete

De flits-enquete

jacobse.jpg
SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel was in Purmerend  Hij struinde wat flats af en belde links en rechts aan om vervolgens, als ware hij een trouw volgeling van de Jehova’s Getuigen, mensen De Wachttoren van de Socialistische Partij in de begerige handen te drukken. Harry hield een ‘flits-enquete’ over leefbaarheid in sloopflats. De uitvinders van de ‘flits-enquete’ – de vrije jongens Jacobse en Van Es (foto)-  plachten ook van dit soort enquêtes te houden, meestal ook van deur tot deur. De antwoordmogelijkheden zeer versimpeld tot: ‘JA, NEE, NIET THUIS’, waardoor ze zo altijd een voorspelbare uitslag konden noteren.

Lacherig laat Harry weten het niet erg te vinden dat hij niet werd herkend en wat naam betreft plagerig werd verward met voetbal-ster Mark van Bommel. Toch was het een gedurfde avondlijke beltocht voor Harry van Bommel. Stel je voor dat hij wel was herkend. Dan had het er dik ingezeten dat hij vanwege zijn reputatie als vrouwenjager de buurt behoorlijk op stang had gejaagd. Moeders die snel hun dochters van straat hadden gehaald, de extra sloten op de deuren waren gebruikt, maar ook de avonturiersters die zich al via Hyves aan Harry hebben opgedrongen juist de straat op hadden gedreven. Met alle openbare ordeproblemen die je maar kunt bedenken tot gevolg. De SP speelt met Harry met vuur dat is wel duidelijk. Burgemeester Fons Hertog zou zich zo gedwongen voelen om snel nieuwe regels in de Algemeen Plaatselijke Verordening op te laten nemen om dit soort problemen, al was het maar preventief, de kop in te kunnen drukken.

Toen ik laatst langs het bejaardentehuis de Tien Gemeenten liep, zag ik wederom de SP volop in beweging. Nu waren het de lokale vertegenwoordigers die een ‘flits-enquête’ hielden over het oversteken daar. Alles wat er bejaard uitzag werd aangeklampt. Mensen met rollators bij voorkeur, want die behoorden zeker tot de doelgroep van wat de SP voor de ‘flits-enquête’ nodig heeft. Mij werd niets gevraagd. Van buiten zie ik eruit als 40 maar van binnen ben ik 60, maar dat kunnen de SP-enquêteurs niet weten. Met bewondering zag ik het ‘geflits’ aan en begreep dat het politieke marketinggehalte hoog was. Waar VVD-wethouder Hans Krieger de binnenstad met een geweldje autoluw probeert te maken, helpt de SP dit een handje door nu ook de aanvoerwegen van verkeersdoorstroomremmers te willen voorzien.

Begrijp me goed, geen kwaad woord van mij hierover. Ik voel de jaren ook en zou ook veilig de avontuurlijke hindernisbaan van Supermarkt Deen aan de Wagenweg willen kunnen bereiken. Als ik het voor het zeggen had. En daar is gelukkig geen kans op. Dan werd het ‘Stadje’ een openluchtseniorencomplex, naar Amerikaans model met hekken en particulier bewakingsdienst die gespuis buiten het senioren territorium moeten houden.

Ja, het voorjaar nadert en het broeit nu al merkbaar in Purmerend. Een clubje van raadsleden hebben de zware taak een nieuwe burgemeester te selecteren. Jammer dat dit selectieproces onder strikte geheimhouding plaatsvindt. De raadsvergaderingen op de TV laten toch wel veel tegenstellingen zien tussen de dames en heren, dus het onderhandelen in beslotenheid over ‘wie spreken we wel en wie niet’ en straks natuurlijk ‘wie wordt het en wie niet’ zullen best spektakel opleveren. Zelfs mijn altijd betrouwbare bron hult zich in stilzwijgen en liet mij weten pas iets te kunnen vertellen als er iets in vertrouwelijkheid zou worden medegedeeld. Nu alles nog onder geheimhouding is gebracht is het beroemde politiek lekken te link. Maar het moment van het door elkaar haspelen van vertrouwelijkheid en geheimhouding op interessante stukken komt eraan, zo werd me verzekerd. Tenzij… die lastige Ankersmit van de Stadspartij tijdig de bestuurlijke zwakte op dit punt toch weet te dichten.

We zullen het als kijker naar de raad voorlopig moeten stellen met de vastgelopen behandeling van, wat naar later bleek, CDA en SP ‘flits-enquête’ over het zebrapad bij de Tien Gemeenten. Ook de snel verslechterende staat van de ‘voormalige’ vuilnisbelten zoals De Koog zijn qua politiek mediaspektakel veelbelovend. Wat toen allemaal als vuiligheid snel onder de grond is gestopt, staat nu al gistend op uitbarsten. Hopelijk zal er snel een ‘flits-enquete’ plaatsvinden om te weten te komen wat de burgers van deze verstopte vuilnisbelt, zelfs mogelijke stralingsbron, vinden.

Column artikelen