HomeNieuwsColumnDe bestuurlijke maat

De bestuurlijke maat

hooijmaijers.jpg
Gewild is Ton Hooijmaijers het boegbeeld geworden van de blunderende bestuurders als het om het wegmaken van onze centen gaat. Gewild, want hij bestookte de media met excuses dat het echt niet aan hem heeft gelegen dat de Provincie Noord-Holland ca. 100 miljoen euro in de IJslandse geisers en andere bodemloze putten heeft gestort. Waar de andere blunderaars zich muisstil hielden, liet Ton zijn ergernis over het gebrek aan waarschuwingen van anderen de vrije loop.

wiegel.jpgIk ken Ton Hooijmaijers nog uit de tijd dat hij wethouder was in Amsterdam, hij deed er Economische Zaken. Ook toen al liet hij met veel branie merken dat hij het werk met twee vingers in de neus af kon. Een dikke sigaar in de mond, ferm getuite lippen, pedant in de camera kijkend om maar zoveel mogelijk op zijn grote voorbeeld Hans Wiegel (foto) te lijken,. Die probeerde weer op de liberale komediant Harm van Riel te lijken, maar dat is weer een heel ander verhaal. Ton beweert dat hij het slachtoffer is geworden van normale bestuurlijke hebzucht en dat niemand van Nederlandse Bank of regering hem waarschuwde toen hij zijn beleggingshand ging overspelen. Kan iedereen gebeuren, dat is zijn verweer.

Nieuwe berichten die opduiken stellen de situatie in een heel ander daglicht. Volgens De Telegraaf hebben gemeenten en provincies geld op IJslandse rekeningen gezet dat was geleend van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat nu onderzoeken of er gemeenten en provincies zijn die geld hebben geleend om dat vervolgens tegen een hogere rente bij een andere bank weg te zetten. Dat zou in strijd zijn met de wet- en regelgeving. Het gaat volgens de krant om kasgelden waarover overheden niet direct hoefden te beschikken. In totaal hebben gemeenten en provincies 220 miljoen euro in IJsland geparkeerd. Cowboy Ton Hooijmaijers ( en de anderen) heeft dus gespeculeerd met geld dat daar niet voor is bedoeld, bovendien is speculeren met geld geen taak voor gemeenten en provincies, zegt het ministerie. Het zou volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ook nog in strijd zijn met wet- en regelgeving.

Onze bankenminister Wouter Bos noemde eerder al als mogelijkheid om overheden te verplichten via de Bank Nederlandse Gemeenten of de schatkist te bankieren. Maar cowboy Ton (en de anderen) heeft niets te vrezen voor zijn bestuurlijke ‘haggie’. Hij zal straks triomfantelijke aantonen te hebben gedaan wat alle andere betrokken bestuurders linksom of rechtsom hebben gedaan. En te hebben gehandeld in navolging van de oproep van premier Balkenende om de VOC mentaliteit te laten opbloeien. Wedden, en ik waarschuw u vast ik win heel veel weddenschappen, ook in dit geval. Uit zeer betrouwbare bron heb ik namelijk vernomen dat de kwaliteitsbank BNG waar Wouter naar verwees en het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Bank Nederlandse Gemeenten, zelf ook voor 2,5 miljoen geld in IJsland beleende. Ook weg dus die poen. Het mag van de wet en de regels dus kennelijk wel.

Ook hoorde ik uit diezelfde bron dat de Vrij Universiteit, u weet wel de universiteit waar de ministers Balkenende, Rouvoet en Bos de grondbeginselen opdeden van hun bestuurlijk intellect, ook voor ca. 6 miljoen in een IJslandse bank zagen verdwijnen. Goed voorbeeld heeft dus velen doen volgen dat blijkt wel. We zien cowboy Ton en alle anderen zeker nog jaren terug op een invloedrijke positie, zo gaat dat namelijk in bestuurlijk Nederland. Op naar de volgende crisis. Na het bankroet van de VOC, ook vanwege wanbeheer, is er weinig veranderd in het elitaire Nederland.

lutz.jpgTerug naar de Purmerendse bestuurlijke maat. Plotseling blijkt er weer een Purmerendse politicus te zijn bedreigd. Je houdt het niet voor mogelijk maar het Purmerendse PvdA kopstuk en praatjesschrijver Jos Lutz heeft een telefoontje gehad: "dat ze hem weten te vinden". Jos Lutz (foto) laat dit weten in zijn periodieke column in Het Gezinsblad. Toevallig weten velen met mij Jos Lutz ook zo wel ‘te vinden’ op zijn woonboot. Hij zal overigens de loopplank voor de zekerheid nu wel binnenhalen als het donker word verwacht ik. Jos heeft raad en contact gezocht bij een eerder bedreigde Purmerendse politicus, namelijk Arie-Wim Boer van Leefbaar Purmerend 2001. Jos laat in zijn column weten goed te voelen wat Ariewim toen moet hebben gevoeld. Ariewim is natuurlijk zeer verguld met zoveel onverwachte empathie uit PvdA hoek en de gratis publiciteit.

Ja, als je als Purmerendse politicus bedreigd wordt dan timmer je pas echt goed aan de weg, dat maak ik althans op uit de woorden van Jos Lutz en voorheen ook van Ariewim. Beiden zullen voor of na het bericht van Jos Lutz nog wel menig woordje over hun bedreiging-ervaringen hebben gewisseld. Gek dat ik andere Purmerendse politici nooit over bedreigingen hoor. Zouden die te onbelangrijk zijn, er geen woorden aan vuil willen maken of niet willen koketteren met de negatieve belangstelling voor hun publieke optreden? Wie het weet mag het zeggen.

Column artikelen