HomeNieuwsColumnDagje ‘t Stadje

Dagje ‘t Stadje

ganzenfanfare
Ik heb geen echte inspiratie voor een column. Niet omdat er niets is gebeurd de voorbije week. Maar gewoon omdat ik er niet echt zin in heb om woorden aaneen te rijgen over gelopen zaken. Aan onderwerpen eigenlijk geen gebrek.
In de adviespraktijk was het best een goede week. Niet in het minst door het succesvol oplossen van allerlei ICT problemen. Dikwijls zijn die problemen niet echt van technische aard maar gewoon het gevolg van niet logisch nadenken. Althans dat concludeerde ik aan het eind van de week toen ik mijn factuur indiende voor een noodklus.
Ook de politieke gebeurtenissen van de afgelopen week waren niet onvoorspelbaar. In Purmerend lijkt besluitvorming toch vaak te gaan volgens een ‘eeuwenoud’ draaiboek. Met af en toe een uitschieter naar boven of naar beneden.

Van de week was daar bijvoorbeeld de behandeling van het nieuwe bestemmingsplan bedrijventereinen. Dat lijkt niet een opzienbarend voorstel maar er zitten toch allerlei haken en ogen aan. Op de valreep werd het voorgestelde nieuwe plan van de agenda van de raadsvergadering gehaald. Je houdt het niet voor mogelijk dat zoiets met een document waaraan maanden is gewerkt nog kan gebeuren.
Even had ik gehoopt dat het zou gaan om het LPG station aldaar en het voornemen om Cultuurhuis Wherelant er naast te verhuizen. Dat is inderdaad niet zo’n best onderbouwd voorstel. Maar dat bleek ijdele hoop. Het bleek te gaan om de situering van de manege en cosmetica leverancier Hegron.

Nu maar wachten op de behandeling van het punt bij de raadscommissie Samenleving waar de verplaatsing van Cultuurhuis Wherelant  van bedrijventerrein De Where naar De Koog wordt besproken. Zeer benieuwd ben ik of er een opplossing wordt gevonden voor het feit dat het huidige bestemmingsplan de verhuizing naar bedrijventerrein De Koog nu niet toestaat. Voorts of iedereen het goed vindt dat zonder nader onderzoek er voor € 47.000 euro zand over de LPG tank wordt gegooid en daardoor de veiligheid binnen de wettelijk grenzen zou zijn gebracht.
Het draaiboek van zulke discussies kennende zal het er wel meer over gaan of er zo’n haast is met die verhuizing. De aanvankelijk getoonde haast waarmee de gemeente de verhuizing inzette vertoont allerlei vraagpunten. Aan deze puntjes klampt ook het bestuur van Wherelant ‘zich om vijf over twaalf’ vast. In de hoop dat de klok alsnog voor een tijdje kan worden teruggedraaid. Hetgeen ik eerlijk gezegd niet uitsluit en misschien ook maar het beste is.

Om de dag toch verder maar kleur te geven eerst maar naar de Poortersfeesten. Niet in het minst omdat het een stralende dag was. En het moet gezegd het spektakel dat je verwacht met Poortersfeesten in ’t Stadje dat krijg je ook. Vermakelijk vond ik die twee artiesten die al musicerend met een stuk of tien ganzen door de straatjes liepen.
De straten en pleinen in de Purmerendse binnenstad waren gevuld met muziek, dans, theater en verrassende spectaculaire acts, verzorgd door Purmerendse verenigingen en artiesten van (inter)nationale allure! Dit  vast als voorproefje voor dat andere spektakel -Reuring- dat eind juni ons weer gaat verrassen. Maar dit terzijde.
Ondertussen loop je ook menige bekend tegen het lijf waardoor het sociaal netwerken zijn oorspronkelijke betekenis terugkrijgt.

Uitzakkend op het terras van café Bakker met een glaasje rode wijn keken wij vergenoegd om ons heen. Persoonlijk was ik ook ingenomen met mezelf dat ik het schrijven van een column had geparkeerd voor dit heerlijke dagje.

Column artikelen