HomeNieuwsAlgemeen BestuurCoalitiepartijen voeren belastingverhoging door

Coalitiepartijen voeren belastingverhoging door

geld208.jpg
Deze week werd de gemeenteraad benaderd door een Purmerender, John Leeninga, over de ontvangst van het gemeentelijk aanslagbiljet Purmerend 2009. In deze factuur is een exorbitante stijging (27,5 %) van het onderdeel afvalstoffenheffing te lezen. Naar aanleiding van de antwoorden die Leeninga op zijn e-mail ontving bleek terecht dat de fracties van de VVD, PvdA, AOV en CDA een belasting verhoging hebben doorgevoerd onder het voorwendsel dat de afvalstoffenheffing opeens kostendekkend moet zijn.

"Natuurlijk kun je van alles bedenken om belastingverhogingen door te voeren," zegt Leeninga. "Op mij komt het over als ‘gelegaliseerd graaiwerk’ waaraan overheden zich in ernstige mate schuldig maken. Overheden en politiek zetten zich terecht ontzettend af op het bedrijfsleven als het om het verstrekken van bonussen gaat, op mij komt de Purmerendse handelswijze niet anders over."

"Je moet je afvragen wanneer er eindelijk een einde komt aan het ongebreidelde verhogen van tarieven door overheden, een vergelijking met rupsje nooit genoeg is hier zeker op zijn plaats, hierbij in aanmerking nemend dat de verhogingen in de komende jaren nog voortgezet zullen gaan worden. Het is duidelijk dat met extra ontvangen gelden andere zaken gefinancierd zullen gaan worden, waarbij men zich moet afvragen of de burgers hierop zitten te wachten. De politiek zou eindelijk eens transparanter moeten zijn door aan burgers duidelijker te maken wat de kosten zijn."

Meerderheid

De Stadspartij was fel tegen de belastingverhoging, maar de coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en AOV, die in de Purmerendse gemeenteraad de meerderheid hebben, hebben de belastingverhogeing er toch door kunnen drukken. "Wat ik mij afvraag", vervolgt Leeninga,  "is of de inwoners van Purmerend zitten te wachten op, verplaatsing van de Purmaryn, herinrichting van de Koemarkt , aanleg van een haven, als men zou weten wat de consequenties betreffende de doorberekening van kosten voor de inwoners van Purmerend zouden zijn. Ik hoop dat de kiezers bij de eerstvolgende verkiezingen rekening zullen houden met de ongebreidelde kosten verhogingen. Ik zal hier zeker rekening mee houden en zal mijn omgeving op de hoogte brengen wat een stem op één van de vier partijen PvdA, CDA, VVD en AOV inhoudt."

Algemeen Bestuur artikelen