Carthago

marco_porcio_caton_major
Langs de Stadspartij kanalen vernam ik dat er met enige verwondering wordt gekeken naar mijn vorige column. Men vindt dat ik over Diederik Samsom wel wat erg de loftrompet laat schallen. Men vindt het ook niet geheel passen in de wijze waarop ik soms de PvdA als niet zo slimme partij aankaart in mijn columns. Dat laatste heeft zo zijn redenen, maar voert te ver om hier uit de doeken te doen en het leidt maar af. Dit dus terzijde

Het gaat mij daarbij natuurlijk nu over de opstelling van de landelijke PvdA tegen het gelegenheidsakkoord tussen wat liefdevol de Kunduz partners wordt genoemd. Ik heb de media goed gevolgd en wat me opviel was dat ze elkaar allemaal in koor hetzelfde deuntje nazongen; jubeltonen voor Pechtold en Sap terwijl toch op zijn minst het Oudhollandse gezegde: ‘haastige spoed is zelden goed’, gehoord had mogen worden. Merkwaardige gelatenheid als het de anderen betreft die toch voor kort met de PVV ‘heulden’. Nee onze Hollandse media gaan er niet op vooruit. Alles is gekoppeld aan kijkcijfers, abonnees, oplagen en commercie dat is steeds helderder. Dus wat de massa wil horen dat zal deze ook horen ook al strookt het niet met feiten en waarheid. Statistische wordt de mening gemeten, gevoed, gekoesterd, bijgevoerd en benut. Een soort vicieuze cirkel is daardoor aan het ontstaan als het al niet verder is.

Net als Diederik en kornuiten zag ik direct wat er allemaal schort aan het Kunduz onderonsje. In de diverse commentaren die thans klinken wordt gelukkig steeds meer twijfel duidelijk over de eerlijkheid, de fatsoensnormen, de juistheid, de onduidelijkheden, de haalbaarheid en de houdbaarheid van wat in een achterkamertje door GroenLinks, D66, CU, CDA en VVD is bekokstoofd. Nu hoop ik maar dat ik het bij het rechte eind heb dat de nieuwe PvdA zich daaraan als tegenpartij gaat optrekken. Als de partij zich als het fatsoenlijke alternatief voor de hardwerkende Nederlander gaat profileren dan liggen er grote kansen.
Niet voor niets heeft de internationaal befaamde politicoloog Philip van Praag erop gewezen dat de Kunduz/wandelgangen coalitie er is voor hoger opgeleiden. Waarbij hij de hoger opgeleiden ook geld, status en macht toedenkt; haves and haves nots is daarbij het leidende begrip.

In België heeft politicus Bart de Wever de geloofwaardigheid van politici en media in elkaars verlengde geanalyseerd en uiteindelijk naast elkaar geplaatst. Het wachten is nu op een Nederlandse politicus die dit kritische geluid naar de Nederlandse situatie verplaatst. Hardop denkende zie ik een kans voor Hero Brinkman maar zeker ook voor Jan Nagel met zijn 50+ partij om zich hiermee te profileren. We zullen zien.

In onze lokale situatie is het wachten op de partij of publiek media die zich kritisch durft uit te laten over de locatie van de kermis. Enerzijds is het geklaag over een slechte verkeersafwikkeling in en rond´t Stadje niet van de lucht, anderzijds word door de kermis de verkeersader via Purmersteenweg-Achterdijk volledig afgesloten. Met ook nog eens grote gevolgen voor de omliggende straten. Niet voor niets heeft de eigenaar van BP tankstation Zuidewind aan de Wagenweg nu al de stormbal gehesen. Langs de open Stadspartij kanalen wijs ik de Stadspartij politici niet aflatend op deze idiote situatie. Als men geen nee tegen de kermis daar durft te zeggen laat dan al die miljoenen om de verkeersafwikkeling in en rond ´t Stadje te verbeteren maar zitten. Dat laat ik ze daarbij tot vervelens toe weten. Cato de Oudere (borstbeeld) liet aan de Romeinse senaat tot vervelens toe horen …´overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden!”

En dat gebeurde uiteindelijk ook. Tijdens de 3de Punische oorlog werd in 146 v.C. Carthago nagenoeg volledig verwoest, men strooide zelfs zout over de vruchtbare akkers! Zo ingrijpend hoeft het wat mij betreft uiteraard nu ook weer niet in ons onrustige slaapstadje.
Maar als Diederik zo drastisch te werk zou gaan bij het slopen van het wandelgangen akkoordje zou ik het een begrijpelijke daad vinden.

Column artikelen