HomeNieuwsAlgemeen BestuurAsielinvasie voorbij

Asielinvasie voorbij


In een artikel in De Telgraaf wordt gesteld dat de grootste drukte voor de asielopvang voorbij lijkt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sluit daarom de komende weken circa 15 noodopvanglocaties, snijdt in het personeelsbestand en zet plannen voor nieuwe centra in de ijskast.

Dat blijkt uit een interview van een journalist van De Telegraaf met COA-bestuursvoorzitter Gerard Bakker.

Radicale omkeer
Het is een radicale omkeer na de driftige zoektocht naar nieuwe opvanglocaties. Bakker heeft nu de ruimte om mensen uit de noodopvang te halen en naar gewone azc’s te brengen waar meer faciliteiten zijn.

De overheid drong twee maanden geleden nog de gemeenten op het hart dat ze mee moesten helpen met de opvang. Nu worden er andere moeilijke gesprekken gevoerd met het lokaal bestuur. Het COA meldt ze nu dat plannen voor een nieuwe opvang niet of voorlopig niet nodig zijn. Dat terwijl plaatsen vaak al lastige inspraakavonden achter de rug hebben.

Als „de spade al de grond in gaat” zal het COA de plannen niet meer stoppen, zegt Bakker. Maar bij elke geplande nieuwe locatie wordt de komende tijd bekeken of die nog wel nodig is.

Algemeen Bestuur artikelen