HomeNieuwsAlgemeen BestuurAmsterdam in beroep tegen uitspraak Zwarte Piet

Amsterdam in beroep tegen uitspraak Zwarte Piet

zwartesinterklaas
Amsterdam gaat de uitspraak van de bestuursrechter over Zwarte Piet van begin juli aanvechten. Burgemeester Eberhard van der Laan gaat in beroep bij de Raad van State tegen de beslissing dat hij de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet bekijken. Dat heeft hij donderdag laten weten.

Slavernijverleden
De rechter oordeelde dat Van der Laan zorgvuldiger had moeten zijn bij de verstrekking van de vergunning. Hij had beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet moeten luisteren, concludeerde de rechtbank. Die stelde dat Zwarte Piet kwetsend is voor veel zwarte Amsterdammers en te veel nadruk legt op het slavernijverleden.

Niet mee bemoeien
De burgemeester vindt echter dat de discussie over Zwarte Piet moet worden gevoerd in de samenleving en niet in de rechtszaal. ,,Het is veel meer dan een juridische discussie.” Bovendien is het volgens Van der Laan niet enkel een Amsterdams feest, maar een landelijke traditie. ,,Overal in het land vinden sinterklaasintochten plaats en gaan Sint en Piet op bezoek op scholen en in buurthuizen.”

Verder meent de burgemeester dat hij zich niet met de inhoud van evenementen moet bemoeien. ,,Dan kom je in de rol van zedenmeester terecht.”

Geleidelijk aanpassen
Van der Laan heeft er vertrouwen in dat door geleidelijke aanpassingen het sinterklaasfeest als minder kwetsend wordt ervaren. ,,Piet gaat verder veranderen om van de negroïde stereotypering en het koloniale verleden af te komen.” Mensen zullen dit al merken bij de komende sinterklaasintocht in de hoofdstad.

Geschminkt gezicht
Het gedrag en de verschijningsvorm van de pieten zullen veranderen, maar details wil hij nog niet geven. ,,Maar ik denk dat Piet wel een bepaalde vorm van een geschminkt zwart gezicht zal houden, omdat hij door de schoorsteen is geklommen.” Bij de gesprekken over de intocht zitten ook minister Asscher van Sociale Zaken en de NTR, die de landelijke intocht organiseert.

Tegenstander Zwarte Piet
Een van de gesprekspartners is de organisatie Nederland Wordt Beter, een tegenstander van Zwarte Piet. De stichting ,,betreurt” het besluit van de burgemeester, maar ziet hierin geen reden het overleg met hem te staken.

Lees ook: De hetze tegen de Moor

Algemeen Bestuur artikelen