HomeNieuwsAlgemeen BestuurAmbtenarenacties verharden

Ambtenarenacties verharden

ambtenareninactie
De ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen gaan hardere acties voeren. De gemeenteambtenaren in Nijmegen legden dinsdag het werk vier uur neer.

Vandaag (donderdag)  is het de beurt aan hun collega’s in Arnhem. Op 1 juni staat een landelijke actiedag in Den Haag op het programma.
Dit hebben circa vierhonderd kaderleden van de ambtenarenbonden maandag besloten op een bijeenkomst in Nieuwegein. Eerder werd al bekend dat de vuilnismannen in Amsterdam vanaf Koninginnedag een week willen staken. Ook in Utrecht en Den Haag willen de reinigingsdiensten rond 30 april een of meerdere dagen staken.

Het is de bedoeling dat de ambtenaren in diverse steden tussen dinsdag en 1 juni estafetteacties houden, waarbij zij om beurten vier uur staken. Verder leggen op 28 juni parkeerwachters in Utrecht, Haarlem en Den Haag het werk neer, aldus vakbondsbestuurder Ruud Kuin van FNV Bondgenoten.

De ambtenaren voeren al sinds februari actie. Tot nu toe ging het om kleine acties als lunchbijeenkomsten. Nu is alarmfase 2 is aangebroken, aldus een woordvoerder van CNV Publieke Zaak. ‘Er gaat een tandje bij.’

De vakbonden eisen 1,5 procent meer loon zodat de koopkracht van ambtenaren op peil blijft. Volgens de bonden is dat in overeenstemming met het sociaal akkoord dat kabinet, werkgevers en vakbeweging vorig voorjaar sloten. De gemeenten, provincies en waterschappen houden vast aan de nullijn, maar zijn wel bereid tot een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris.

 

Bron: rePublic

Algemeen Bestuur artikelen