HomeNieuwsColumnAdel verplicht

Adel verplicht

ambtsketting.jpg
Door de affaire rond de woonlasten van burgemeester Hulman van Den Helder zijn er meer lampjes gaan branden bij gemeenteraadsleden en journalisten. Zeker nog negen burgemeesters krijgen vergoedingen voor dubbele woonlasten. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van RTL Nieuws, naar aanleiding van de crisis in de gemeenteraad van Den Helder. Behalve de burgemeester van Den Helder krijgen ook de burgemeesters in Zwartewaterland  (Hofland), Heemskerk (Nawijn), Schinnen (Link) en Eemsmond (Van Beek) vergoedingen die in strijd lijken met de regels.

RTL4 roept  Jaap Nawijn uit als kampioen steuntrekker onder de burgemeesters. Eerst in Ouder-Amstel, nu in Heemskerk. De burgemeester vangt in Heemskerk 950 euro per maand (bruto 2000 euro) als woonvergoeding omdat hij het zelf niet kan betalen. Ook in zijn vorige gemeente genoot hij een aanzienlijke financiële voordeel, berekend op 50.000 euro. Er zijn nog vijf burgemeesters door RTL opgespoord die een vergoeding krijgen maar die blijft binnen de wettelijk regels.

De ook wakker geworden Minister Ter Horst laat in navolging van RTL Nieuws nu door de commissarissen van de koningin landelijk een onderzoek instellen naar onwettige burgemeestervergoedingen. Er zal nog wel meer inhaligheid uitrollen durf ik te voorspellen. De tijd dat de burgemeester de ‘excellentie’ was van dorp of stad is ver achter ons. De ontluistering van ambt en persoon werken velen zelf in de hand door niet het eenvoudige oude gezegde te koesteren: ‘adel verplicht’. Milieucrisis, kredietcrisis, burgemeestercrisis wat volgt?

Ondertussen weten we dus al wat namen van zwarte schapen in burgemeesterland. Hopelijk zitten er geen sollicitanten bij naar het burgemeesterschap in Purmerend. Die zijn natuurlijk in één klap kansloos. Potentiële kandidaten spellen momenteel al het politieke nieuws van en over Purmerend. Dus ze zullen ook wel deze column lezen. Een goede raad aan zo’n lezend zwart schaap: ‘trek u terug voor het te laat is en de schandpaal op de Kaasmarkt voor u wordt opgericht’.

Ondertussen is wel duidelijk dat onze waarnemend burgervader Fons Hertog nog een burgemeester van de oude stempel is. Hij laat merken toch wel in een soort bestuurlijk/organisatorische ‘Augias stallen’ te zijn terecht gekomen. Terloopse opmerkingen over de weinig dualistische werkwijze van de raad zijn aan de orde van de dag. Raadsvoorstellen worden slordig opgesteld en na waarschuwingen ongecorrigeerd wederom aan de raad voorgelegd. Verkeerde raadsvoorstellen moeten bij herhaling op het laatste moment van de raadstafels worden gehaald en gewisseld voor de goede. Raadsvergaderingen hebben een onvoorspelbaar verloop door ‘kletskousen’ van raadsleden. De website van de gemeente Purmerend is beneden de maat, hoorde ik hem zeggen. Goede informatie over politiek en bestuur moet je daar nu niet zoeken want dat zoeken blijf je doen. Maar Fons werkt (adel verplicht) vast ergens achter de schermen aan verbetering

Toen Fons Hertog afgelopen donderdag in de raadsvergadering ongezouten liet merken het gedoe en geneuzel van raadsleden toch wel een beetje zat te zijn, vroeg  Fractievoorzitter Arie-Wim Boer van Leefbaar Purmerend of hij soms ‘gek’ geworden was. Arie-Wim houdt het woord ‘knettergek ‘nog achter de hand, maar zint op een goed moment om ook dit, bij een elders gehouden politieke beraadslaging goed gekeurde woord, te gaan gebruiken. Maar dat is weer een toekomstig ander verhaal.

Gebrul van verontwaardiging door collega raadsleden over het voor ‘gek’ verslijten van de burgemeester was het deel voor Arie-Wim. Ik zou ook liever gezegd hebben:  "bent u soms leeuwentemmer ", maar ja ik mag niets zeggen. Een interessant tafereel leverde het in ieder geval wel op en daar gaat het toch om in deze vroeg begonnen verkiezingsstrijd?

helmrj1[1].jpgHet Stadspartij-raadslid Roald Helm (foto) koestert nog hoop en ambities voor zijn geboorteland Curaçao. Als Nederland toestaat dat de Antillen c.q. Curaçao onafhankelijkheid verwerven, dan gaat hij voor een politieke carrière terug. Dat Las ik in ons plaatselijke dagblad. Op de in de Verenigde Staten gebruikte wijze voor presidentsverkiezingen, wil hij dan aldaar een gooi doen naar de het presidentschap. Zoals ik Roald waarneem heeft hij een goede kans. Ik zal er dan ook niet van opkijken als kandidaten voor ministersposten zich nu al bij hem melden.

Roald laat vooral weten dat hij de corruptie met hand en tand zal bestrijden. Alleen door dit machtsinstrument, dat Nederland met onzichtbare hand daar lijkt toe te passen, uit te bannen kan er wat aan de structurele armoede van deze nu nog overzeese provincie van Nederland worden gedaan. Als ik hem raad mag geven neem als politiechef wel een Nederlander mee. Met dieven vang je dieven leerde mijn moeder me al. De ex- Amsterdamse politiechef Hero Brinkman (nu kamerlid namens PVV)  kent het klappen van de zweep. Hij schuwt de confrontatie met corrupte bestuurders op de eilanden niet en kent zijn pappenheimers daar. Lijkt mij de ideale kandidaat.

Roald for President! Yes he can!

Column artikelen