HomeNieuwsAlgemeen Bestuur4 mei 2023 - Nationale herdenkingsdag: Jaarthema: Leven met oorlog

4 mei 2023 – Nationale herdenkingsdag: Jaarthema: Leven met oorlog

Monument Kaasmarkt
Foto Stadspartij-BPP

Het comité 4 en 5 mei in Purmerend heeft een uitgebreid programma opgesteld.
Op 4 mei voor de herdenking en op 5 mei de feestelijke Bevrijdingsdag.
In dit bericht wordt het programma voor 4 mei nader belicht. Op de website van het 4 en 5 mei comité vindt u een uitgebreid programma.

Vorig jaar was het beleven van beide dagen door de Covid perikelen ernstig belemmerd. Dit jaar is er gelukkig weer alle gelegenheid om de dagen in alle vrijheid te beleven.

In Purmerend wordt stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien.

Monument Jaagweg
Foto Stadspartij-BPP

Het vertrek van de de Kaasmarkt naar het monument op de Jaagweg is om 18.50 uur. Na terugkeer op de Kaasmarkt zijn er toespraken door de heer Blokker, voorzitter 4 en 5 mei comité en burgemeester Van Selm. Aansluitend is er een vrij toegankelijk herdenkingsconcert in de Nicolaaskerk.
Voorafgaande aan het herdenkingsconcert is er vanaf 18.15 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Lutherse kerk.

Foto Stadspartij-BPP

Bij het Monument voor de Geallieerde vliegers in Zuidoostbeemster vindt om18.00 uur de herdenkingsbijeenkomst plaats. Dit moment is ter nagedachtenis aan twee RAF-piloten die op 19 augustus 1940 zijn omgekomen nadat hun vliegtuig boven de Beemster was neergeschoten.
Wethouder Natalie Saaf Pasteuning zal daarbij aanwezig zijn.

Monument Beemster
foto Stadspartij-BPP

In de Middenbeemster zal de herdenking vanaf 19.45 uur plaatsvinden op ‘het Landje’. Namens de gemeente zal door wethouder Natalie Saaf-Pasteuning een krans worden gelegd.

Bij de Purmerkerk in de Purmer begint de herdenkingsbijeenkomst om 19.45 uur. Gemeetsecretaris Arjan Heiner zal daar namens de gemeente een krans neerleggen.

Foto StadspartijBPP

Voor de eerste keer zal bij het beeldje van Anne Frank om 19.30 uur een herdenking, georganiseerd door bewoners van de Anne Franklaan, worden gehouden.
Wethouder Coen Lageveen zal hierbij aanwezig zijn.

In theater de Purmaryn wordt om 20.30 uur een gratis voorstelling met de titel ‘in flarden’, worden gegeven. Een voorstelling over oorlog, maar vooral over opgroeien in een wereld die in de war is.
Het initiatief voor deze voorstelling komt van Theater de Verbeelding, theater de Purmaryn en NKT Theaterschool, in samenwerking met het 4 en 5 mei comité Purmerend en Stichting theater na de Dam. Meer informatie is te vinden op www.nkt.nl/theaternadedam

Om 20.30 wordt in Het filmhuis de documentaire ‘Het verzwijgen’ vertoont, de toegang is gratis
Meer informatie hierover is te vinden op www.filmhuispurmerend.nl

Algemeen Bestuur artikelen