HomeNieuwsAlgemeen Bestuur1 MEI: Dag van de Arbeid

1 MEI: Dag van de Arbeid

1meivlag
De Dag van de Arbeid staat voor de viering van de rechten voor arbeiders. Op 1 mei 1886 braken in Chicago bij stakingen hevige rellen uit waarbij enkele doden te betreuren waren. Schoorvoetend werden de eisen van de arbeiders door de werkgevers werkgevers ingewilligd.

Een van de belangrijkste eisen van de arbeiders was de invoering van de 8-urige werkdag. Vooral in socialistische en (ex-)communistische landen wordt de Dag van de Arbeid gevierd. De dag van de Arbeid wordt niet in elk land op dezelfde dag gehouden. Zo vieren de Australiërs hem op de eerste maandag van mei en Amerikanen en Canadezen op de eerste maandag van september.

Een verklaring hiervoor is dat de arbeidersemancipatie niet overal tegelijkertijd plaatsvond. In België, Duitsland en Frankrijk geeft men meer aandacht aan de Dag van de Arbeid dan in Nederland. In veel landen op de Balkan en Centraal en Oost Europa is de Dag van de Arbeid een nationale feestdag. De Dag van de Arbeid werd in Nederland aangegrepen om maatschappelijke onrust te ventileren. Initiatieven van de PvdA om het tot nationale feestdag te maken zijn nooit echt van de grond gekomen.  

Algemeen Bestuur artikelen