HomeNieuwsMilieuZonne-energie voor duurzaam winkelcentrum Eggert

Zonne-energie voor duurzaam winkelcentrum Eggert

eggertzonnedak
 “Huurders profiteren mee…”
Duco Beltman, centrummanager van winkelcentrum Eggert, is er duidelijk over: “Dit is ons eigen initiatief. We willen de milieubelasting terugdringen en een van de middelen daarvoor is ons nieuwe zonnepanelendak.”
Wereldhave, sinds enkele jaren eigenaar van verschillende winkelcentra, waaronder winkelcentrum Eggert in Purmerend, stelt zich tot doel deze winkelcentra aantrekkelijker te maken. Niet alleen voor het winkelpubliek, maar vooral ook voor huurders. En duurzaam…
Winkelcentrum Eggert heeft nu 560 zonnepanelen op het dak –genoeg voor het jaarverbruik van 47 huishoudens-, windenergie, waterbesparende toiletten, afvalscheiding en een prachtige groene ‘hangende tuin’ binnen bij de entree aan de Zuidersteeg.
Op woensdag 7 juni jl. openden wethouders Harry Rotgans en Mario Hegger, samen met Duco Beltman, het zonnedak. Mario Hegger, met duurzaamheid in zijn portefeuille, zei zeer blij te zijn met Wereldhave en het winkelcentrum. “Eggert winkelcentrum is in de jaren zeventig gebouwd en was verouderd. Wereldhave heeft het nu gerenoveerd en duurzaam gemaakt. Wij kunnen trots zijn op Purmerend en trots zijn op het winkelcentrum,” aldus Hegger.

Platte daken bedrijventerreinen
Harry Rotgans, wethouder van onder andere economische zaken, wijst vooral op de vele, lege, platte daken op Purmerendse bedrijventerreinen. “Ik snap niet dat bedrijven daar niets mee doen; in zeven à acht jaar zijn zonnepanelen renderend. Wij als gemeente proberen het wel te stimuleren. We hebben onder de ondernemers op bedrijventerrein Koog een inventarisatie gehouden en daar blijkt wel belangstelling te zijn voor zonne-energie. We gaan nu inzetten op een collectief,” vertelt Rotgans.

Mario Hegger voegt toe dat veel ondernemers door de crisis investeringen hebben uitgesteld en dat men dit over drie à vier jaar weer gaat oppakken, waarbij men ook zonnepanelen overweegt. Voor zichzelf ziet hij ook een taak richting particulieren: “De subsidiepot voor particulieren was tot nu toe in twee maanden leeg. Dat is zonde, want de overige tien maanden van het jaar gebeurt er dan niets op dit gebied.” Hegger heeft dit onderwerp op de duurzaamheidsagenda geplaatst.

Lagere energiekosten
De zonnepanelen op winkelcentrum Eggert zijn al even in gebruik. Duco Beltman: “In de eerste vijf maanden van dit jaar hebben we al 36% van onze energie-jaardoelstelling behaald en de zomer moet nog beginnen. We verwachten daarom onze doelstelling dit jaar zeker te halen. Uiteraard profiteren onze huurders mee van de opbrengst door lagere energiekosten. We hebben veel geïnvesteerd in het winkelcentrum. Purmerend hoort bij de vijf beste binnensteden van Nederland en wij hebben de één na grootste groene wand van ons land.”

Milieu artikelen