HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningZaanstad maakt werk van woningbouwlocaties aan het IJ en langs de Zaan

Zaanstad maakt werk van woningbouwlocaties aan het IJ en langs de Zaan


Tot 2040 is er behoefte aan circa 115.000 woningen in het Noordzeekanaalgebied. De gemeente Zaanstad heeft de ambitie om daarvan een substantieel deel voor haar te rekening nemen door 15.000 tot 20.000 nieuwe woningen te realiseren. De gemeente  werkt langs de oevers van de Zaan en het IJ aan nieuwe combinaties van wonen en werken.

Hiervoor heeft zij ontwikkellocaties aangewezen. Steeds meer locaties blijken kansrijk.

Verouderde  bedrijfslocaties worden  omgezet in woningbouw
Om aan de woningvraag  te kunnen voldoen  worden  twee bedrijfslocaties in Westzaan getransformeerd. Het gaat om het terrein van het voormalige verpakkingsbedrijf Bakker-Molenaar aan de Nauernasche Vaartdijk en het terrein van de kistenfabriek Vis aan het Zuideinde in Westzaan. In totaal gaat het om 35 woningen. Tevens wil de gemeente Zaanstad  zeventien woningen mogelijk maken op de plek van voormalige koek- en beschuitfabriek van Hille en later Mooij Verf aan de Oostzijde in Zaandam. Het pand is beter bekend als ‘De Witte Olifant’, een bijnaam naar de afbeelding van een olifant op het fabriekspand van Hille. De fabriek staat al jaren leeg en zal worden gesloopt. Het is de bedoeling dat er negen kadewoningen en acht appartementen voor in de plaats komen.
Wethouder Straat is tevreden: ‘We willen veel woningen laten bouwen in Zaanstad, maar tegelijkertijd willen we niet bouwen in het groene buitengebied. Dat betekent dat we op zoek moeten naar plekken in de stad die geschikt zijn. Dat zijn dan vaak bedrijfslocaties tussen de woongebieden. Iedere plek heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. En dat vraagt dus iedere keer maatwerk. Ik ben blij dat het voor deze twee locaties gelukt is.’ Het behoud van de industrie in de Zaanstreek blijft belangrijk. Ook blijft er voldoende ruimte voor nieuwe bedrijvigheid. Op deze manier wordt de typisch Zaanse mix van wonen en werken toekomstbestendig gemaakt.
MAAK.Zaanstad
De bouw van de woningen in Zaanstad draagt bij aan de ambitie die met MAAK.Zaanstad is geformuleerd om zo’n 15.000 tot 20.000 nieuwe woningen te realiseren. MAAK.Zaanstad is een programma dat eraan wil bijdragen dat Zaanstad ook op de lange termijn een stad is waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen,werken en leren. Daarom werken we aan meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen. Voor de Zaankanters van vandaag
én voor nieuwe inwoners. Het omvormen van lege bedrijfslocaties naar woongebieden is een van de belangrijkste manieren om die doelstelling concreet te maken.

Ruimtelijke Ordening artikelen