HomeNieuwsVerkeer en VervoerWijzigingen in Waterlandse dienstregeling in 2014

Wijzigingen in Waterlandse dienstregeling in 2014

ovchipkaart
Het definitieve vervoerplan van vervoerder EBS voor de concessie Waterland is recent opgeleverd. Het plan is uitvoerig besproken met de gemeenten en leden van de Reizigersadviesraad (RAR). Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam heeft de vervoerplannen op 19 september 2013 goedgekeurd. De dienstregeling voor 2014 gaat in op 15 december 2013.

De concessie Waterland bestaat uit de gemeenten Purmerend, Wormerland, Beemster, Zeevang, Edam-Volendam, Waterland en Landsmeer. De volgende wijzigingen zijn voorzien in dit gebied:

Algemeen

Door langdurige verbouwingen op het Tramplein in Purmerend is het busstation het gehele jaar niet beschikbaar. Voor alle buslijnen die het Tramplein als begin-/ eindhalte hebben geldt een aangepaste route. Ook het loket op het Tramplein is het hele dienstregelingsjaar niet in gebruik. EBS opent daarom een loket in de Westerstraat.

R-net

In Edam-Volendam wordt lijn 316 meer dan nu een typische R-net lijn: De route wordt versneld en de 316 gaat ook in de avond en het weekend rijden Het ommetje via Keetzijde wordt overgenomen door lijn 110. Op de lijnen 301, 306 en 308 (Purmerend) worden de kwartierdiensten in de avonduren langer aangehouden, in plaats van dat er met een halfuurdienst wordt gereden. Op zaterdagochtend wordt eerder met een kwartierdienst (in plaats van een halfuurdienst) gereden.

In Beemster/De Rijp vindt een beperking van de dienstregeling plaats in de vroege ochtend en late avond op de lijnen 301, 306 en 311, wegens het zeer geringe gebruik. In Monnickendam en op Marken komt een betere afstemming tussen de lijnen 311 en 315 én een uitbreiding met enkele ritten op lijn 315. Ook op lijn 317 van Hoorn, via Edam naar Amsterdam CS, zijn ritten toegevoegd.

Voor Bizzliner reizigers van Edam en Monnickendam naar Amsterdam Zuidoost komt er een vroege rit bij op lijn 378. Voor de Bizzliner naar Hoorn geldt dat lijn 379 wordt ingekort; het gedeelte tussen de Scheldeweg en Station Hoorn vervalt, omdat hier weinig tot geen reizigers gebruik van maken. Onverhoopt gedupeerde reizigers kunnen hier gebruik maken van lijnen van de vervoerder Connexxion. Voor de Bizzliner naar De Rijp geldt dat lijn 376 wegens het geringe gebruik op het traject naar De Rijp, slechts tot Purmerend gaat rijden.

Nachtnet

Een aantal ritten van het nachtnet heeft zeer weinig reizigers. Daarom worden de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • N1 en N14 rijden niet meer van zondag t/m woensdagnacht.
  • N4 en N10 rijden op vrijdag ieder uur in plaats van ieder half uur.
  • N1, N4 en N10 rijden op zaterdag na 02:00 uur richting Amsterdam ieder uur i.p.v. ieder half uur.

Overige buslijnen

In Edam-Volendam wordt de nieuwe wijk Broeckgouw ontsloten door lijn 110 met een uitgebreide route en nieuwe haltes. Ook zal lijn 110 via de Keetzijde gaan rijden in plaats van R-net lijn 316. Lijn 316 gaat in de avonduren rijden en daarom rijdt lijn 110 niet langer in de avond.

In Landsmeer rijdt lijn 124 rijdt niet meer via de ‘korte’ Fuutstraat en niet meer via Amsterdam Buikslotermeerplein. De frequentie wordt 4x per uur in de spits en 2x per uur in het dal. Op zondag begint lijn 124 eerder. Lijn 124 rijdt als sneldienst. De ritten van lijn 225 worden gereden door lijn 124. Ook rijdt lijn 125 in de avond ieder half uur in plaats van iedere 20 minuten. Verder rijden de scholierenlijnen 624 en 625 niet meer. Het vervoer wordt afgewikkeld via de lijnen 124 en 125, waarmee de dienstregeling voor de reiziger eenvoudiger en makkelijker te begrijpen wordt.

In Amsterdam Noord zijn in december 2011 de lijnen 105 en 109 doorgetrokken naar het NDSM-terrein. Helaas heeft deze uitbreiding zeer weinig reizigers getrokken. Daarom zullen de lijnen 105 en 109 in de nieuwe dienstregeling weer het Buiksloterwegveer als Amsterdams eindpunt hebben. Richting NDSM-terrein kunnen reizigers gebruik maken van lijnen 34, 35, 37, 38, 391 en 394.

Voor Monnickendam wordt de laatste rit op lijn 103 van Purmerend naar Monnickendam wegens het geringe gebruik ingekort tot de Purmer Zuid. In Wormerland wordt voor lijn 121 de avondbediening eerder stopgezet wegens het geringe gebruik.

Verkeer en Vervoer artikelen