HomeNieuwsMilieuWie wint de ‘Ster van de Nachtprijs’ tegen lichtvervuiling?

Wie wint de ‘Ster van de Nachtprijs’ tegen lichtvervuiling?


De provincie Noord-Holland lanceert samen met Natuur en Milieufederatie Noord-Holland de ‘Ster van de Nachtprijs’. Deze prijs is ingesteld met als doel lichthinder terug te dringen en energie te besparen. Daarmee kan men op meer plekken genieten van nachtelijk duister en een flonkerende sterrenhemel.

Door overmatig gebruik van kunstlicht ontstaat er een verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving. Dat het een serieus probleem is, bleek toen onlangs de nieuwe wereldkaart van de lichtvervuiling werd gepresenteerd. Uit die kaart blijkt dat 80% van de Nederlanders de Melkweg niet kan zien. Daarmee wonen we in één van de meest lichtvervuilde regio’s van de wereld.

Lichthinder, bijvoorbeeld als gevolg van toenemende verstedelijking en het gebruik van assimilatieverlichting in kassen, is schadelijk voor de gezondheid van mensen. In verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen lichtvervuiling en borstkanker, slaapstoornissen en stress. Ook heeft nachtelijk kunstlicht negatieve gevolgen voor planten en dieren, zoals een verstoord bioritme. 

Meedoen
De Ster van de Nachtprijs 2016 is te winnen door het beste plan voor maatschappelijk verantwoorde buitenverlichting. De prijs wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nacht van de Nacht op 29 oktober 2016. Plannen kunnen tot 1 oktober 2016 ingediend worden. De prijs wordt uitgereikt tijdens de 12e Nacht van de Nacht op 29 oktober 2016 door juryvoorzitter Gedeputeerde Tjeerd Talsma.

Partners van de Ster van de Nachtprijs zijn Stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL) en de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde). 

Meer informatie is te vinden op: www.sterrendichterbij.nl

Milieu artikelen