HomeNieuwsVerkeer en VervoerWheermolenbrug dicht vanaf maandag 7 augustus

Wheermolenbrug dicht vanaf maandag 7 augustus

wheermolenbrug
Maandag 7 augustus start de gemeente met de laatste fase van het groot onderhoud aan de Wheermolenbrug. Het werk is rond vrijdag 1 september klaar. Dit levert voor verkeer de nodige overlast op. Vervelend, maar noodzakelijk.
Projectleider Ewald Schoorl houdt namens de gemeente vinger aan de pols. We zoeken hem op voor wat vragen.
De Wheermolenbrug gaat wéér dicht. Dát is lekker
“Leuk is anders inderdaad, want dat het tijdelijk veel verkeershinder oplevert voor Purmerenders is duidelijk. Het is een belangrijke verkeersader, we zijn ons daarvan bewust. Maar we moeten onze bruggen goed onderhouden. Het is even door de zure appel heen bijten, het is helaas niet anders. Onderhoud is hard nodig, want we willen de veiligheid van de brug blijven garanderen.”

Geldt de afsluiting voor iedereen?
“Alleen voor auto- en busverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik blijven maken van de brug. Dat geldt ook voor nood- en hulpdiensten.”

Waarom is onderhoud aan de Wheermolenbrug nodig?
“We willen hiermee de veiligheid van het gebruik van de brug blijven garanderen en daarnaast geluidsoverlast voor omwonenden verminderen. Het blijkt namelijk dat de brug nogal wat geluid maakt als verkeer er overheen rijdt.”
Hoe komt die geluidsoverlast?
“We krijgen al vrij lang terecht klachten van bewoners. Vooral bij zwaar verkeer klappert het brugdek door de aansluitende hoogte van het dek op het asfalt. Daarnaast bewegen de dekplanken onderling. Voor omwonenden geeft dat een irritant en storend geluid. In januari vervingen we de oplegpunten al, die het geluid naar de brugconstructie dempen.”
De brug was in januari toch al dicht? Waarom nu weer?
“In januari vervingen we een aantal technische onderdelen en voerden onderhoud uit aan de draaiende delen van de brug. Dat werk was niet zichtbaar, maar wel hoogst noodzakelijk.”
Wat gaan jullie nu precies doen?
“In deze laatste fase van het onderhoud worden dingen ook meer zichtbaar. We schilderen de stalen brugconstructie en vervangen het asfalt op de afritten van de brug. Daarnaast vervangen we dan het oude brugdek door een fonkelnieuw composiet dek, gemaakt van glasvezel.”
Wat zien we ervan als het werk straks klaar is?
“Heel veel zie je juist niet. Het onderhoud aan de techniek onder de brug bijvoorbeeld. Dat zijn zaken die je van buiten niet kan zien, maar die wél hard nodig zijn. In 2006 is voor het laatst groot onderhoud verricht. De brug was er weer aan toe. Tijdens deze laatste fase gaan we meer zichtbaar aan het werk, onder andere met schilderen en asfalteren.”
Waarom niet al het werk in één keer…?
“Dan zou de brug 9 weken achter elkaar dicht moeten. Dat is wel erg lang. In januari hebben we het hoogst noodzakelijke al gedaan, nu maken we de boel af. In de zomer zijn veel mensen immers op vakantie. We zijn dan hopelijk minder mensen tot last.”
De werkzaamheden vallen deels samen met die op de Hoornselaan. Is dat nou handig?
“We hebben dat kunnen verkorten tot één week in de zomervakantie. Het is niet ideaal, maar we hebben ons best gedaan de overlap beperkt te houden.”

Hoe lang gaat de brug na het werk weer mee?
“Door dit grote onderhoud verlengen we de leeftijdsduur van de brug zeker met zo’n 15 tot 20 jaar. Dat is natuurlijk best heel lang. De tijdelijke afsluitingen zijn vervelend, maar we krijgen er wel wat voor terug.”

Kunnen mensen ergens terecht met vragen?
“Tuurlijk, ze kunnen gewoon bellen met (0299) 452 452 en we hebben een speciaal e-mailadres: //purmerend.nl/Wheermolenbrug@purmerend.nl“>Wheermolenbrug@purmerend.nl.

Verkeer en Vervoer artikelen