HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningWerkzaamheden in de startblokken voor verduurzaming 105 woningen aan Merwedestraat

Werkzaamheden in de startblokken voor verduurzaming 105 woningen aan Merwedestraat

MerwedduEA
Intermaris zet in op energiezuinig en betaalbaar wonen. De woningcorporatie heeft zich voor 2020 gemiddeld label B tot doel gesteld en in 2030 gemiddeld label A voor haar bezit. De eerstvolgende stap in deze opgave is de verduurzaming van 105 huurwoningen aan de Merwedestraat in Purmerend. De woningen hebben na de verbeteringen energielabel A+/ A++ en zijn gasloos. “Door intensief te luisteren en op te trekken met de bewoners in dit Duurzaam Wonen project stemden bijna alle huurders positief in met de verbeteringen waar een huurverhoging tegenover staat”, aldus Sonja Kamp van Intermaris.
Samen investeren
Begin 2018 ging Intermaris bij de bewoners langs om de onderhoudsstaat te inspecteren van de woningen aan de Merwedestraat. Ook kwamen hierbij de woonwensen en -lasten van haar huurders ter sprake. De woningcorporatie kon daarmee een voorstel maken voor de energiebesparende verbeteringen en extra werkzaamheden in en om de woning. Voor deze verbeteringen geldt een huurverhoging. Deze is lager dan de besparingen die de verbeteringen de huurders maandelijks opleveren.
Dit voorstel is eind 2018 voorgelegd aan een groep bewoners uit de straat om het plan verder te vormen. Huurdersvereniging InterWhere behartigden de belangen van de overige huurders. Ook het voorstel van aannemer Bot Bouw is met deze groep en tijdens een informatiebijeenkomst besproken, zodat de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk verlopen en zo min mogelijk overlast veroorzaken. Deze aanpak resulteerde al snel in een GO voor het plan in februari 2019.
Resultaat
De werkzaamheden starten eind mei en worden eind 2019 afgerond. Tijdens de werkzaamheden vervangt Intermaris onder andere de kozijnen en het huidige (dubbele) glas door HR++ glas. Verder isoleert de verhuurder de plafonds van de bergingen, de vloeren en de daken. Met de acht zonnepanelen per woning krijgt iedere huurder een eigen energiebron aan huis. Door de energiebesparende maatregelen krijgen bewoners een comfortabelere woning met lagere energielasten.

foto Stadspartij

Ruimtelijke Ordening artikelen