HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningWaterlandse gemeenten slaan handen ineen

Waterlandse gemeenten slaan handen ineen

waterland.jpg
De gemeente Purmerend gaat voor zes omliggende gemeenten (Beemster, Landsmeer, Oostzaan, Waterland, Wormerland en Zeevang) diensten verlenen voor het beheer van de basisregistratie van alle adressen en gebouwen in de betrokken gemeenten.
 

Door het Rijk zijn wetten gemaakt voor basisregistraties over o.a. personen, adressen, bedrijven en gebouwen met als doel een betere dienstverlening aan de burger. Nu worden die gegevens op veel plekken bij verschillende organisaties geregistreerd en nauwelijks op elkaar afgestemd. Door het op één plek vast te leggen is er minder kans op foute gegevens, kan beter worden gehandhaafd, kan fraude beter worden bestreden en zal het in principe ook goedkoper zijn. Daarnaast kunnen gegevens over bijvoorbeeld bestemmingsplannen en bouwvergunningen, verbonden aan adressen, beter toegankelijk gemaakt worden voor de inwoners.

Voor kleinere gemeenten is het lastiger de basisregistraties zelf bij te houden gezien de gevraagde expertise en continuïteit van het beheer. Daarom hebben zeven gemeenten het initiatief genomen om samen te gaan werken waarbij Purmerend in opdracht van de zes gemeenten de registratie van de adressen en gebouwen gaat doen. De voorbereidingen hiervoor zijn gestart en medio volgend jaar is het gerealiseerd.

 

Bron: Gemeente Purmerend

Ruimtelijke Ordening artikelen