HomeNieuwsWelzijnWaar zijn de gevangen ganzen?

Waar zijn de gevangen ganzen?

ganzen 2008 024.jpg
In een klein bericht in een lokaal huis-aan-huisblad en op het nieuws bij RTV-Purmerend duikt ineens het volgende bericht op.

‘De gemeente Purmerend gaat in hoger beroep tegen de uitspraak dat openbaar moet worden gemaakt waar de ganzen uit de Botterstraat zijn. De ganzen zijn samen met ruim 1000 andere ganzen gevangen en verdwenen. In de buurt denkt men dat ze vergast zijn. De gemeente zegt dat ze zijn overgeplaatst. Om duidelijkheid te krijgen stapten boze buurtbewoners naar de rechter. De rechter stelde de buurtbewoners in het gelijk. Maar omdat de gemeente de privacy van de nieuwe eigenaren niet wil schenden, vecht Purmerend de uitspraak nu aan.’

In april van dit jaar kreeg de gemeenteraad van Purmerend al inzage in de boekhouding van de firma Duke Faunabeheer (de ganzenvanger). Daaruit zou moeten blijken waar de gevangen ganzen een goed onderdak hebben gekregen. Raadslid Ernst Ankersmit van Stadspartij nam echter geen genoegen met de gegevens van Duke. Volgens hem valt op basis van de gegevens niet na te gaan of het hier daadwerkelijk om de ganzen uit Purmerend gaat. Van de boerenganzen ontbreekt zelfs elk spoor. “Ik heb het idee dat Duke ons maar wat wijsmaakt”, liet Ankersmit  weten tijdens de vergadering van de raadscommissie Algemene Zaken in april.

“De firma Duke staat bekend als een firma die de ganzen liever afmaakt dan herplaatst,”  zegt Ankersmit. “Goede controle of zo’n bedrijf zich dus houdt aan de opdracht is dus zeker nodig.” Een voorstel van GroenLinks om de accountant opdracht te geven de doelmatigheid en de controleerbaarheid van de ganzenboekhouding te laten beoordelen, wees de wethouder dierenwelzijn toen als overbodig van de hand. Helaas lieten de woordvoerders van met name VVD, PvdA, Algemeen OuderenVerbond en Leefbaar Purmerend weten hier geen verdere interesse in te hebben. “Zij geloven de firma Duke dus op basis van niet-controleerbare gegevens,” aldus Ankersmit. Het blijft zeer twijfelachtig of de gemeente Purmerend het beroep op grond van de privacy van de eigenaren van de herplaatste ganzen kan waarmaken nu de gemeente zelf er nooit enige controle op heeft uitgevoerd.”

ZIE OOK:

Welzijn artikelen