HomeNieuwsMilieuVoorlopig geen energie uit afvalverbranding

Voorlopig geen energie uit afvalverbranding

Afval-Energie-Bedrijf

Bij de afvalverbranding in Amsterdam-West, het Afval Energie Bedrijf (AEB), ligt de hoogrendementscentrale (HR-centrale) tot zeker het einde van het jaar stil. Een kapotte turbine-as is de oorzaak. Die turbine wekt tijdens het verbranden van huisvuil duurzame energie op. Het stilliggen van de HR-centrale kost de gemeente Amsterdam 600.000 euro per week, door de misgelopen inkomsten uit de verkoop van elektriciteit.

Zaterdag 2 februari is bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam de as van de generator van de nieuwe Hoogrendement (HR) Centrale gebroken. Dit betekent dat AEB met de nieuwe Centrale geen elektriciteit kan opwekken totdat de as is gerepareerd of vervangen. Het AEB verbrandt 24 uur per dag huisafval en wekt daarmee voor zo’n 160.000 huishoudens in Amsterdam energie op. Ook het restafval van de Purmerendse huishoudens komt terecht bij het AEB. Eerst werd gedacht dat de breuk aan het materiaal lag, maar nu blijkt het gebouw van de HR-centrale te verzakken.

Het AEB ontvangt ook per opgewekte kilowattuur een subsidie voor duurzaam gegenereerde stroom. Ook deze inkomsten vervallen. De kosten hiervan zijn niet bekend. De totale hoogte van de uiteindelijk gederfde inkomsten hangt af van hoe lang de generator stil ligt. De schade is op zijn vroegst in november hersteld, maar het kan ook tot ver in 2009 duren. In 2007 bezocht de gemeenteraad van Purmerend het AEB, in het kader van de afvalverwerking. Namens de Stadspartij waren Guus Jansen (bestuurslid) en Evan Persijn (fractielid) aanwezig.

Bron en foto: AEB

Milieu artikelen