HomeNieuwsWelzijnVoorgenomen besluit tot fusie tussen Waterlandziekenhuis en Westfriesgasthuis

Voorgenomen besluit tot fusie tussen Waterlandziekenhuis en Westfriesgasthuis


Het Waterlandziekenhuis in Purmerend en het Westfriesgasthuis in Hoorn willen gaan fuseren. ‘We zijn trots op de zorg die wij patiënten, van jong tot oud, dicht bij huis kunnen bieden. Door te fuseren kunnen we dit ook in de toekomst blijven doen.’ Bestuursvoorzitters Arno Timmermans en Michel Galjee zijn enthousiast over het fusieplan dat door artsen en managers van de ziekenhuizen zelf is opgesteld.

Specialiseren

Beide ziekenhuizen zien kansen om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren door kennis en vakbekwaamheid te bundelen. Bovendien kunnen ze door samen te werken bewerkstelligen dat de ziekenhuiszorg in de regio behouden blijft en voldoet aan de landelijke eisen voor diagnostiek en behandeling. Om kwalitatief goede zorg te kunnen bieden, worden sommige behandelingen op één plek geconcentreerd. ‘Specialiseren binnen een vakgebied is nu eenmaal beter te organiseren als je meer artsen hebt,’ aldus de bestuursvoorzitters.

Eén organisatie

Als het fusieplan de komende maanden wordt goedgekeurd dan worden het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis op 1 januari 2016 één ziekenhuisorganisatie. De zorg blijft dichtbij. In Purmerend en Hoorn blijven algemene ziekenhuizen waar patiënten straks nog altijd terecht kunnen voor een consult bij hun specialist. Ook de poliklinieken in Enkhuizen, Volendam en Heerhugowaard blijven open.

Veranderingen

Patiënten kunnen straks nog steeds op alle locaties terecht voor een consult bij hun specialist. Zowel in Hoorn als in Purmerend blijven een spoedeisende hulp, intensive care en operatiekamers bestaan. Op de locatie Purmerend (nu Waterlandziekenhuis) ligt het accent op veelvoorkomende zorg en behandelingen. Op de locatie Hoorn (nu Westfriesgasthuis) ligt de nadruk op zorg bij ernstige en ingewikkelde aandoeningen en complexe spoedeisende zorg. De mogelijkheid voor een ziekenhuisbevalling verhuist in de loop van 2017 van Purmerend naar Hoorn. Daar zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week een gynaecoloog, anesthesist en kinderarts paraat. De begeleiding van zwangerschappen en de nazorg blijft gewoon op alle poliklinieken en dichtbij patiënten mogelijk.

Veelgestelde vragen over de fusie

In dit document vindt u de antwoorden op de veelgestelde vragen over de fusie.

Welzijn artikelen