HomeNieuwsVerkeer en VervoerEBS vervangt Arriva als nieuwe busvervoerder

EBS vervangt Arriva als nieuwe busvervoerder

ebs
Busmaatschappij EBS uit Israel zal vanaf december 2011 het busvervoer in de regio Waterland verzorgen. Dit maakte de Purmerendse wethouder Krieger (verkeer) via Twitter bekend. EBS vervangt hiermee Arriva, die nu nog het busvervoer in de omgeving van Purmerend regelt.

Op 18 januari 2011 is de termijn voor vervoerders om in te schrijven op de concessie Waterland verlopen. De Stadsregio Amsterdam heeft van vier vervoerbedrijven een aanbieding ontvangen. Daarin hebben de vervoerders uitgebreid beschreven hoe ze het openbaar vervoer in de regio Waterland willen uitvoeren.

Vier aanmeldingen

De hoeveelheid inschrijvingen is voor de Stadsregio Amsterdam een bevestiging dat zij afgelopen najaar een uitdagend en kansrijk bestek op de markt heeft gebracht. De Stadsregio heeft alle inschrijvingen beoordeeld en maakte op 11 maart 2011 bekend welke vervoerder vanaf 12 december 2011 het openbaar vervoer in Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zeevang gaat verzorgen. Tot dat moment maakte de Stadsregio de namen van de inschrijvers niet bekend. De vervoerders die hebben ingeschreven zijn: Arriva, Connexxion, Keolis Nederland en EBS Mobilis (Egged Bus Systems uit Israël).

De Stadsregio wil de concessie Waterland voor een periode van acht jaar verlenen, met de mogelijkheid tot verlenging van één jaar. De Stadsregio wil met de nieuwe concessie de huidige kwaliteit van het OV in Waterland zoveel mogelijk behouden. Nieuwe accenten worden gelegd op marketing en telematica. Zo moet de vervoerder extra marketingacties uitvoeren om zijn reizigers te blijven trekken. Ook komt er meer aandacht voor dynamische reisinformatie, comfort, betaalbaarheid en sociale veiligheid. Al deze aspecten worden bij de beoordeling betrokken.

Sinds 2005

Arriva is sinds eind 2005 de vervoerder in Waterland. Arriva is van oorsprong Brits, maar is actief in veel Europese landen. Daarvoor werd het openbaar vervoer verzorgd door Connexxion. Connexxion is van oorsprong een Nederlands bedrijf en is de grootste streekvervoerder in Nederland. Momenteel is Connexxion in handen van Transdev uit Frankrijk en van de Bank Nederlandse Gemeenten, maar waarschijnlijk wordt het Franse Veolia de nieuwe eigenaar. Keolis is een Franse vervoermaatschappij die onder andere die Syntus-treinen in Oost-Nederland laat rijden. Ook is Keolis in Frankrijk, Belgie en Engeland actief. EBS is momenteel alleen in Israel werkzaam.

De bussen van EBS zouden meer beenruimte hebben, schonere uitlaatgassen en de mogelijkheid om draadloos internet te gebruiken. De Stadsregio verwacht dat met het bod van EBS de kwaliteit van het openbaar vervoer verder zal verbeteren. Portefeuillehouder Wiebes (wethouder in Amsterdam) ondertekende vandaag de uitvoeringsovereenkomst. De looptijd van de concessie Waterland is van 11 december 2011 tot en met 8 december 2019, met een mogelijkheid tot verlenging van maximaal twee jaar.

Meer bemande loketten

EBS biedt meer openbaar vervoer dan de andere bedrijven. Daarnaast scoorde EBS goed op het onderdeel marketing. Zo biedt de vervoerder meerdere bemande loketten waar reizigers terecht kunnen voor informatie en handelingen rond de OV-chipkaart. Ook voor het materieel haalde EBS een hoge score. Zo komen er nieuwe bussen met een beter systeem voor klimaatbeheersing, meer beenruimte, comfortabele stoelen en gratis internet (wifi) voor de reizigers. De bussen zijn voorzien van de schoonste motoren (EEV en Euro 5) en de vervoerder zet zich in voor verdere CO2 reductie.

Reageer op dit artikel

ZIE OOK:

Bron: door de redactie aangevuld van de persbericht Stadsregio, foto bus: EBS Mobilis

Verkeer en Vervoer artikelen