HomeNieuwsAlgemeen BestuurVerslag raadsvergadering hoeft niet woordelijk te worden uitgeschreven

Verslag raadsvergadering hoeft niet woordelijk te worden uitgeschreven

beeldverslag
Een keer publiceren

Alleen de besluiten worden nog zwart op wit gepubliceerd. De Stentor schrijft dat De Raad van State het geheel eens is met Noordoostpolder dat de gemeenteraad volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de vergaderverslagen slechts één keer hoeft te publiceren. En dat kan ook door middel van video- en geluidopnamen.

Meerdere gemeenten 
In 2009 speelde deze kwestie in meerdere gemeenten waaronder in Heemstede. De toenmalige
Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken oordeelde toen ook al dat gemeenten geen schriftelijke notulen hoefden te maken van raadsvergaderingen. Wanneer het verslag van de vergadering en de besluiten via internet beschikbaar zijn, was dat genoeg.

20 duizend euro 
De reden dat de gemeente Noordoostpolder de vergaderingen niet op schrift wil zetten is dat dit zeker 20 duizend euro per jaar extra kost.  Overigens publiceerde de gemeente voor 2011 nog wel schriftelijk de notulen van de vergaderingen, daarna gingen ze pas over op audiovisuele vastlegging.

Toegankelijkheid slechtohorenden 
De Stentor schrijft dat volgens de klager dove inwoners van de gemeente nu nauwelijks meer kunnen volgen wat er in de gemeenteraad van Noordoostpolder wordt besproken. De Raad ging overigens niet inhoudelijk in op de slechte toegankelijkheid van de video-opnamen voor doven en slechthorenden.

Lees hier de uitspraak van de Raad van State 

Algemeen Bestuur artikelen