HomeNieuwsMilieuVerpakkingenakkoord pas definitief met handtekening gemeenten

Verpakkingenakkoord pas definitief met handtekening gemeenten

naamloos
Staatssecretaris Atsma en het verpakkende bedrijfsleven hebben 28 juni een belangrijke overeenkomst getekend over de financiering van de inzameling van verpakkingsmateriaal. Deze overeenkomst is nodig om te garanderen dat gemeenten ook in de toekomst een kostendekkende vergoeding krijgen voor de inzameling van onder meer kunststof afval.

Zij tekenden ook het concept-verpakkingenakkoord, maar dat betekent niet dat er nu sprake is van een nieuw verpakkingenakkoord. Daarvoor is ook een handtekening van de VNG nodig.

Onderzoek
De VNG heeft met de staatssecretaris en het verpakkende bedrijfsleven afgesproken dat de VNG deze zomer onderzoek laat doen door een onafhankelijke commissie van deskundigen naar de verdere verduurzaming van verpakkingen.

De VNG heeft deze ruimte gevraagd, omdat gemeenten grote moeite hebben met het besluit van de Tweede Kamer dat statiegeld kan worden afgeschaft.

Staatssecretaris Atsma heeft eerder aangegeven open te staan voor het onderzoek. De adviezen van de commissie kunnen helpen bij het concreter maken van de voorwaarden die de Tweede Kamer stelt aan feitelijke afschaffing van het statiegeld, zodat dit alleen gebeurt als er een alternatief is dat minimaal gelijkwaardig is.

Bijeenkomsten
In september organiseert de VNG een aantal bijeenkomsten waar de leden zich kunnen uitspreken over de bevindingen van de commissie. Daarna volgt een besluit over de gevolgen daarvan voor het concept-verpakkingenakkoord.

Meer informatie

Nieuwsbericht Rijksoverheid, incl. raamovereenkomst

Milieu artikelen