HomeNieuwsWelzijnTon Okhuijsen bestuurslid sportraad: ‘vrijwilligerswerk voor sport geeft voldoening.”

Ton Okhuijsen bestuurslid sportraad: ‘vrijwilligerswerk voor sport geeft voldoening.”

Okhuisen
“Sport is een geweldig sociaal bindmiddel”, dat zijn de eerste woorden die Ton Okhuijsen uitspreekt in een interview met Stadspartij fractievoorzitter Bert Meulenberg.
Ton Okhuijsen is al vele jaren actief voor de sportraad in Purmerend. Geboren in Utrecht maar na één jaar verhuisd naar Amsterdam en daar opgegroeid. Inmiddels gepensioneerd na een carrière in de financiële sector.
Bert Meulenberg legde Ton een aantal vragen voor over de rol van de sportraad en het belang van deze raad voor de Purmerendse sport. In een zeer prettig gesprek gaf Ton aan wat zijn motivatie is om zich actief in te zetten voor de Purmerendse sport en sporters.
Ton aan het woor
“Het belang van bewegen wordt steeds duidelijker. De Sportraad is een vrijwilligersorganisatie die bestaat uit een team van vijf personen die allemaal een sportverleden hebben. Naast mijn persoon zijn dat Rene Voorwerk, Bert Slegt, Cor Zoontjes en Erik Terpstra.
Wij vinden een zo breed mogelijk sportaanbod in Purmerend van groot belang. Gezamenlijk behartigen wij de belangen van de 45 aangesloten verenigingen binnen Purmerend. Ons doel is om de sport –breed- op een hoger niveau te brengen. Wij werken daarbij actief samen met: Spurd, de gemeente en de sportverenigingen.
Ook de adviserende rol wordt door ons, de Sportraad, gevraagd en ongevraagd ingevuld. Wij worden daar in zeer serieus als partner gezien.
Er gaat veel goed in Purmerend maar ik weet altijd wel een lijst op te voeren van zaken waar het beter kan. Over het algemeen draait het verenigingsleven goed maar bij vrije sportevenementen of activiteiten, zoals de marktstadrun en calisthenics, zou wat meer aandacht en ondersteuning mogen zijn.
Wat ook op mijn lijst voor verbetering een hoge plaats inneemt is de toegankelijkheid. Ieder sportpark moet voor iedereen toegankelijk zijn. In Purmerend zij er drie voetbalclubs die allemaal een kantine hebben op de eerste etage. Daarvan heeft maar één club een lift. Dus mensen met een fysiek beperking worden daardoor gedupeerd. Onze inzet zal zijn gericht op een goede toegankelijkheid bij elke club in Purmerend.
Gelukkig is de samenwerking met alle betrokken goed en beseffen we ook dat alles niet in één keer kan worden gerealiseerd, maar zullen de verbeteringen stapsgewijs moeten worden doorgevoerd.  Daarop aansluitend heeft de Sportraad wel wensen voor de toekomst. Het verbeteren van diverse, vooral oudere, sportcomplexen staat bij ons hoog op de agenda. Ik wil daarbij nadrukkelijk aantekenen dat wij vinden dat accommodaties die ouder zijn dan 40 jaar voor nieuwbouw in aanmerking moeten komen. Vanuit de aangesloten sportclubs krijgen wij als Sportraad gelukkig veelal positieve reacties. Hulp bij financiële maar ook bestuurlijke zaken wordt altijd zeer op prijs gesteld.”
Ton geeft aan dat hij zo wel heeft geschetst wat zijn vrijwilligerswerk voor de Sportraad inhoud. Wel geeft het hem veel voldoening om dit voor de Purmerendse sport te kunnen doen.
Als laatste vraag ik hem wat hij zou doen als hij een grote laatste wens in mag vullen.
Daar hoeft Ton niet lang over na te denken. Hij zou dan een beleidslijn in willen zetten om sport in de breedte te faciliteren. Naar zijn mening moet er meer aan sport worden gedacht bij maatschappelijke ontwikkelingen. Ook zal er een nog breder gedragen besef moeten ontstaan over het belang van sport in de maatschappij. Gezonde mensen doen minder beroep op gezondheidskosten.
Het is tijd om te beëindigen en ik bedank Ton voor zijn gesprek. En als oprecht sportbeoefenaar wens ik hem uiteraard een gezond sportklimaat toe voor de toekomst in Purmerend.

Welzijn artikelen