HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningTijdelijke jongerenwoningen laten op zich wachten

Tijdelijke jongerenwoningen laten op zich wachten

 

De tijdelijke jongerenwoningen die in de Weidevenne gebouwd zouden worden, zullen nog een flinke tijd op zich laten wachten. Dit heeft wethouder Hans Engels (wonen) laten weten na vragen van fractielid Evan Persijn (Stadspartij). De jongerenwoningen zouden in december 2007 opgeleverd worden, maar het ziet er naar uit dat het nog tot na de zomervakantie van 2008 gaat duren voordat de eerste jongeren de tijdelijke woningen zullen betrekken.

In januari 2007 heeft de gemeenteraad van Purmerend een besluit genomen over de komst van tijdelijke woningen voor jongeren onder de 30 jaar. Een zestigtal woningen zouden al in december van dat jaar opgeleverd worden, maar vijf maanden later is er nog weinig van de jongerenwoningen te zien. Persijn, die namens de Stadspartij onder andere de Purmerendse jongeren vertegenwoordigt, vroeg daarom de wethouder wonen om opheldering. Tijdens het raadsforum Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) gaf wethouder Engels aan dat hij de woningcorporatie als had gevraagd om opheldering. Deze was nog niet binnen. Er blijken allerlei problemen te zijn met leveranciers, waardoor de werkzaamheden zeer moeizaam verlopen.

Begin 2007 heeft de gemeenteraad bepaald dat er tijdelijke jongerenwoningen in Purmerend gebouwd moeten worden. Als locatie is de Kop van West aangewezen, omdat op die plek in ieder geval tot 2013 niet gebouwd zou worden. Woningcorporatie Intermaris Hoeksteen zou zestig tijdelijke woningen neerzetten binnen elf maanden. De tijdelijke jongerenwoningen zouden van eind 2007 tot eind 2012 blijven staan. De woningen zouden bedoeld zijn voor jongeren van 18 tot 30 jaar en zouden maximaal 5 jaar blijven staan. Doordat de woningen een tijdelijk karakter hebben, kan de bestemmingsplanprocedure en de bouwvergunningsprocedure sneller verlopen. Ook kunnen de woningen snel neergezet worden, omdat de onderdelen van de woningen al in de fabriek gemaakt worden.

Het college stelde begin 2008 voor om op andere locaties geen tijdelijke jongerenwoningen meer te bouwen, maar direct permanente jongerenwoningen. De gemeenteraad stak een stokje voor deze plannen en zorgde ervoor dat bij het zoeken van nieuwe locaties voor jongerenwoningen, altijd eerst gekeken wordt of het mogelijk is om tijdelijke woningen neer te zetten. De Stadspartij zal de ontwikkelingen van de tijdelijke jongerenwoningen nauwlettend in de gaten houden.

ZIE OOK:

27-01-2008 Jongerenwoningen weer terug bij af

Ruimtelijke Ordening artikelen