HomeNieuwsWelzijnTerugdringen van drugsgebruik onder jongeren

Terugdringen van drugsgebruik onder jongeren

PolitiebureuaHA
De politie heeft in samenwerking met jeugdboa’s van gemeente Purmerend op woensdag 8 januari een actie gehouden tegen drugsbezit onder jongeren. Tussen 10 uur en 16 uur werden jongeren gecontroleerd op het gebruiken van drugs. Hierbij zijn vier minderjarigen en drie jongvolwassenen betrapt op het gebruik van softdrugs. De controles vonden met name plaats rondom het Burgemeester D. Kooimanpark en de de Spinnekop in Purmerend.
De werkwijze, genaamd DOMST (Drugs onder minderjarigen structureel terugdringen), loop al ruim een jaar in de gemeente Purmerend. Als een minderjarige door de politie of handhaving wordt betrapt met soft- of harddrugs, wordt de drugs in beslag genomen en volgt een doorverwijzing naar Bureau Halt. Onderdeel van het HALT traject is  een intakegesprek bij de Brijder Jeugd, waar gekeken wordt wat de redenen zijn van het drugsgebruik. Er kan dan eventueel een hulpverleningstraject gestart worden. Projectleider jeugd van de politie in Purmerend Rick Janssen: ‘Deze kinderen wil je niet straffen, maar je wilt ze juist hulpverlening bieden. Uiteindelijk zijn ze daar veel meer mee geholpen.’
Het traject bij Bureau Halt en de Brijder Jeugd is niet vrijblijvend: als een jongere zich onvoldoende inzet dan zal er alsnog een Officier van Justitie zich over de strafmaat buigen.
DOMST-aanpak
Bij de controles van gisteren zijn bij alle scholieren softdrugs aangetroffen. De ouders zijn direct telefonisch in kennis gesteld en gaven aan dat zij niet wisten dat hun kind drugs gebruikte. Zij worden uitgenodigd om bij de gesprekken bij Halt aanwezig te zijn.
Deze controles zijn een klein onderdeel in een bredere aanpak om het verhandelen en gebruik van drugs onder jongeren terug te dringen. De DOMST-aanpak is een samenwerking tussen politie, gemeenten, Openbaar Ministerie, Bureau Halt en de Brijder. De komende tijd zijn er meer controles gepland in Purmerend.
Gebruik je zelf drugs en wil je stoppen? Of heeft u een kind van wie u vermoedt dat hij of zij drugs gebruikt? Zoek hulp. Kijk voor meer informatie op www.brijderjeugd.

foto Stadspartij

Welzijn artikelen