HomeNieuwsVerkeer en VervoerStraten in Noord-Holland gestart met elektrisch autodelen

Straten in Noord-Holland gestart met elektrisch autodelen


De bewoners van de Klipper in De Rijp en de Boterbloem in Purmerend kregen 23 september 2022 per straat twee elektrische deelauto’s uitgereikt. Zij zijn de winnaars van ‘Auto van de Straat’; een initiatief van de provincie Noord-Holland en Natuur & Milieu om autodelen te stimuleren.

Het idee is dat de bewoners van de straten zoveel mogelijk hun eigen auto laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kennis maken met (elektrisch) autodelen. Ander reisgedrag is nodig om Noord-Holland bereikbaar en leefbaar te houden, voor nu en in de toekomst.

Vertegenwoordigers van de deelnemende straten namen de elektrische deelauto’s van MobiGo in ontvangst. De bewoners mogen de auto’s nu negen maanden lang gebruiken, voor een voordelig tarief van €2,50 per uur. Voor de elektrische deelauto’s zijn laadpalen geplaatst door MRA-Elektrisch. Hiermee krijgt de buurt de beschikking over twee extra laadpunten.

Ervaring opdoen met delen én elektrisch

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof, kwam de auto’s zelf de straat in rijden: “Het wordt steeds drukker op de weg. Als we ons reisgedrag niet veranderen, staan we over een paar jaar allemaal stil. Mensen die een deelauto gebruiken in plaats van een eigen auto, gebruiken die auto veel bewuster en maken minder autokilometers. Ze pakken vaker de fiets, de ‘benenwagen’ of het openbaar vervoer. Slimme apps maken het autodelen makkelijk en gebruiksvriendelijk. Ik vind het geweldig dat deze buurtbewoners het autodelen met elkaar gaan uitproberen en ben heel benieuwd naar hun ervaringen.”

Peter Soonius, programmaleider mobiliteit van Natuur & Milieu reikte ook trots auto’s uit: ‘Het leuke van dit initiatief is dat de deelnemers niet alleen kennismaken met het delen van een auto met de buurt, maar ook met het rijden in een elektrische auto. Voor de meeste deelnemers is ook dat nieuw en een stap die ze anders nog niet zo snel zouden maken. Op deze manier slaan we meerdere vliegen in één klap. En een elektrische auto delen is schoner, goedkoper en het milieubelastende autobezit neemt af.’

De deelnemers van Auto van de Straat ontvingen tijdens een feestelijke bijeenkomst de twee elektrische deelauto’s.

Duurzaam reizen en meer ruimte voor groen

Natuur & Milieu organiseerde ‘Auto van de Straat’ eerder in de provincies Brabant en Gelderland. Ook daar maakten inwoners met succes kennis met autodelen en elektrische auto’s. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95% van de tijd stilstaan. Minder auto’s betekent letterlijk meer ruimte in de straat. Die ruimte is de komende decennia hard nodig voor andere zaken: meer bomen en beplanting voor verkoeling en voor het vasthouden van water. Meer groen om te zorgen dat vogels en andere dieren weer een plek krijgen. Meer ruimte om te bewegen, te spelen en elkaar te ontmoeten. Zo wordt de straat weer meer van mensen en minder van de auto.

Over Auto van de Straat

‘Auto van de Straat’ wordt door Natuur & Milieu georganiseerd in opdracht van de provincie Noord-Holland, in samenwerking met MRA-Elektrisch. Om Noord-Holland bereikbaar én leefbaar te houden, stimuleert de provincie bewust reisgedrag met schone vervoersmiddelen, deze wedstrijd is daar een voorbeeld van. Hiervoor is niet alleen de beschikbaarheid van elektrisch (deel)vervoer nodig, maar ook inzicht in de voordelen en het gemak daarvan.
Lees hier meer over Auto van de Straat.

Verkeer en Vervoer artikelen