HomeNieuwsWelzijnSTELLING: Comazuipen tegengaan door alcohol tot 18 jaar te verbieden

STELLING: Comazuipen tegengaan door alcohol tot 18 jaar te verbieden

comazuipen

In het Purmerends Nieuwsblad wordt de politieke partijen elke week een stelling voorgelegd. Een veelheid van antwoorden is het gevolg. Om de stelling van de Stadspartij niet verloren te laten gaan zetten we hem ook op onze website. Deze week luidt de stelling: Comazuipen moet worden tegengegaan door alcohol tot 18 jaar te verbieden.

Mario Hegger reageert er als volgt op:

“De Stadspartij hecht meer waarde aan het geven van voorlichting dan het verbieden van alcohol tot 18 jaar. Ouders moeten vanaf zeer jonge leeftijd duidelijk maken dat het drinken van alcoholhoudende drank niet goed is voor je geestelijke ontwikkeling. bij jongeren is het gewoonte om veel te drinken en het komt ook nog leuk en stoer over, maar er moet een omslag komen in het denken en accepteren van deze manier van drinken. Volgens een nieuw onderzoek is deze omslag er gekomen en wordt er al minder gedronken onder de 18 jaar. Het gaat in de eerste plaats om bewustwording.”

Omslag is gaande

Recent verschenen er berichten in de media dat er een omslag is te bekennen in het comazuipen en dat jongeren op jonge leeftijd minder zijn gaan drinken. Nederland zat eerst in de top vijf van het comazuipen, maar zit nu ergens onderaan op de lijst. Dit alles heeft te maken met de aandacht die het heeft gekregen in de media, zoals tv-programma’s gericht op jongeren, maar ook op scholen en vooral de discussies die het op verjaardagen heeft gekregen en nog steeds heeft.

Ook de horeca zal zich verantwoordelijk moeten opstellen door rekening te houden met de manier waarop alcoholhoudende drank wordt aangeboden. Niet in grote kannen tegen een schappelijke prijs of suggereren dat het stoer is met en groot glas te staan. Het imago van stoer zijn als je veel drinkt moet er vanaf.

Alcohol onder 18 is stom

Het verbieden van alcohol onder de 18 jaar heeft geen zin. Wie gaat dat controleren? De politie? Die kan de handel in drugs niet eens aan net zo min als de controle van de leeftijd van wietgebruik. Nee het moet stom gedrag zijn als je alcohol drinkt onder de 18 jaar en het liefst moet dat idee al vroeg postvatten. Dit alles heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen en dat wordt negatief beïnvloed als je nog geen 18 jaar bent.

De Stadspartij is groot voorstander van het voeren van een campagne in Purmerend om, samen met de horeca,  detailhandel, onderwijs, sportverenigingen en ouders, dit probleem bespreekbaar te maken en te komen tot een omslag, waarbij de jeugd op een plezierige manier kan opgroeien in ons mooie Purmerend en daar later de vruchten van kan plukken.

Welzijn artikelen