HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningSteden: snel en kleinschaliger bouwen

Steden: snel en kleinschaliger bouwen


In asielzoekerscentra zitten 13.000 mensen die al een verblijfsvergunning hebben en dus de reguliere woningmarkt op kunnen. Maar daar zijn nog geen geschikte huizen voor gevonden en dus houden ze een plek ‘bezet’ voor acute vluchtelingen. Daarom moeten er snel tijdelijke woningen voor ze komen, zodat er ruimte komt in de azc’s.

Dat stellen (middel-)grote steden, verenigd in het netwerk G32 (waartoe ook Purmerend behoort (red.).

Goedkope woningen

Voorzitter Ferd Crone van G32: ‘Als gemeenten bereid zijn vrijliggende bouwgrond tegen een redelijke prijs vijftien jaar te verhuren en corporaties of commerciële partijen in staat zijn goedkope tijdelijke woningen te realiseren en te beheren of te exploiteren, dan kunnen we meters maken. Zeker wanneer we ervoor zorgen dat die woningen flexibel in te delen zijn.’Wachtlijsten verkleinen

2 cklusters van 30 woningen per gemeente

Crone (burgemeester van Leeuwarden) zegt verder dat als ‘elke gemeente in ons land twee clusters van ongeveer dertig woningen kan realiseren, dan kunnen we het huisvestingsvraagstuk van de vergunninghouders oplossen en daarnaast ook de reguliere wachtlijsten verkleinen’. De G32 (waarin overigens 37 steden zitten) zit binnenkort weer aan de tafel met het Rijk en woningcorporaties om erover te praten. Crone: ‘Dan willen we graag harde afspraken gaan maken zodat de eerste woningen al in november kunnen staan.’ (ANP)

Publiek is maandag 12 oktober niet welkom bij een extra raadsvergadering in Purmerend over vluchtelingen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er niet genoeg plek om alle belangstellenden een plekje te geven. Om veiligheidsredenen is het ook niet mogelijk om een scherm te plaatsen in de hal van het stadhuis, aldus de zegsman.

Inspraakavond

De gemeente heeft wel dertig mensen uitgenodigd die tijdens een inspraakavond eerder deze week hebben gesproken. De woordvoerder wijst er verder op dat de vergadering live te volgen is via een internetkanaal. Eind september liep een raadsvergadering in de Noord-Hollandse stad uit de hand wegens een toestroom van bezorgde en verontwaardigde burgers. De burgemeester moest toen het stadhuis laten ontruimen. De gemeente wil een noodopvang voor 120 vluchtelingen en daarnaast een asielzoekerscentrum voor reguliere opvang realiseren. De gemeenteraad neemt maandag een beslissing. (ANP)

 

Ruimtelijke Ordening artikelen