HomeNieuwsVerkeer en VervoerStation Weidevenne geopend, loket sluit

Station Weidevenne geopend, loket sluit

Image

Zaterdag 8 december is het nieuwe treinstation Weidevenne officieel geopend. Eind 2005 is begonnen met de bouw van het station in de nieuwste wijk van Purmerend en twee jaar later kon het station daadwerkelijk in gebruik genomen worden. Tegelijk met de ingebruikneming van het station is de dienstregeling van de NS op een aantal punten gewijzigd. Toch heeft de NS de directe verbinding tussen Purmerend en Amsterdam in tact gehouden.

De stoptrein tussen Enkhuizen en Amsterdam verandert in Hoorn in een sneltrein, die alledrie de stations in Purmerend overslaat. Aanvankelijk zou de zogenoemde Schiphol-lijn wel in Purmerend stoppen, maar niet tot Amsterdam Centraal rijden, maar slechts tot Zaandam. Om vanuit Purmerend naar Amsterdam te gaan, zou overgestapt moeten worden in Zaandam. De NS was dit in eerste instantie van plan, omdat zij vond dat de verbindingen tussen Purmerend en Amsterdam prima per bus zijn te doen, vanwege het fijnmazige busnetwerk van Arriva. Ook het college van burgemeester en wethouders van Purmerend heeft destijds druk uitgeoefend op de NS om de trein vanuit Purmerend direct tot Amsterdam te laten rijden. Vanaf 9 december vertrekt de trein vanuit Hoorn enkele minuten eerder, om niet te veel vertraging op te lopen door ook te stoppen op Weidevenne.

Image

 

Fietsenstallingen

 

Aanvankelijk zou Purmerend een rechtstreekse verbinding tussen het kantorengebied Gors-Noord en Amsterdam gaan verliezen. Het gebied rond het station Purmerend, nabij het Beatrixplein wordt nog steeds bebouwd met nieuwe kantoren. Het verlies van een rechtstreekse treinverbinding zou kunnen leiden tot leegstand in het gebied. Wel heeft het gemeentebestuur aangekondigd dat het loket op station Purmerend, evenals begin 2007 op station Overwhere is gebeurd, per februari 2008 gesloten zal worden. Treinreizigers zullen hun treinkaartje voortaan bij een automaat moeten. Om de treinreiziger in 2008 toch tegemoet te komen, is de NS bezig extra fietsenstallingen op station Overwhere te plaatsen.

Image

Verkeer en Vervoer artikelen