HomeNieuwsWelzijnStartsein: van Taal naar Werk in Zaanstreek-Waterland

Startsein: van Taal naar Werk in Zaanstreek-Waterland

taalnaarwerk
De periode september tot en met december staat in Zaanstreek-Waterland in het teken van geletterdheid en werk. Stichting Lezen & Schrijven, UWV, de Bieb voor de Zaanstreek, Bibliotheek Waterland en Servicepunt Leren en Werken Zaanstreek-Waterland slaan de handen ineen om mensen te begeleiden die moeite hebben met lezen, schrijven en het gebruik van computers. Op vrijdag 8 september werd het startschot gegeven.
In Nederland hebben 1 op de 9 mensen tussen 16-65 jaar moeite met lezen en schrijven. Vaak hebben zij ook moeite met werken met de computer. Zij ondervinden dagelijks problemen bij praktische zaken, zoals het lezen van instructies op het werk, het invullen van formulieren en lezen van bijsluiters bij medicijnen. Daarnaast heeft laaggeletterdheid vaak gevolgen voor de (digitale) sollicitatievaardigheden van werkzoekenden. Dat beïnvloedt de kansen op een baan. Daarom staat in Zaanstreek-Waterland de komende periode in het teken van de aanpak van laaggeletterdheid.
Aanpak
De komende maanden nodigt UWV werkzoekenden uit, waarvan het vermoeden bestaat dat zij laaggeletterd zijn. Zij krijgen een Taal- of Digimeter van Stichting Lezen & Schrijven aangeboden, waarmee de geletterdheid en digitale vaardigheden worden gemeten. Met de resultaten kan worden beoordeeld hoe  de werkzoekende (kosteloos) kan worden ondersteund om zich beter te redden in het dagelijks leven en om de kans op een baan te vergroten. Het aanbod bevat bijvoorbeeld cursussen op het gebied van de Nederlandse taal, rekenen en computervaardigheden.
Betrokken partijen
Bij de aanpak zijn verschillende cursusaanbieders betrokken. IVIO biedt formeel onderwijs. De bibliotheken leveren cursussen gericht op onder meer het zoeken van werk. Alle taalaanbieders werken met taalmaatjes of taalcoaches die 1-op-1 samenwerken met de werkzoekenden die hun taal- of digitale vaardigheid willen verbeteren. De taalaanbieders worden door Stichting Lezen & Schrijven ondersteund met een aanbod van lesmaterialen en trainingen voor vrijwilligers.

Welzijn artikelen