HomeNieuwsVerkeer en VervoerStart Praktijkproef strijd tegen files

Start Praktijkproef strijd tegen files

file
Op het westelijk deel van de A10 is in Amsterdam zijn samenwerkende wegbeheerders een proef gestart in de strijd tegen de files: de Praktijkproef Amsterdam. Het gaat om een proef met geautomatiseerd netwerkmanagement. De nieuwe techniek is in nauwe samenwerking met de TU Delft, bedrijven en wegbeheerders ontwikkeld. Het moet ervoor zorgen dat files later beginnen, korter zijn en eerder oplossen. Dit deel van de proef duurt tot juli 2014.

De proef met het nieuwe regelsysteem zorgt ervoor dat verkeerslichten en toeritdoseerlichten zich automatisch en in onderlinge samenhang aanpassen vóórdat de drukte op de snelweg te groot wordt. Zo blijft het verkeer op de snelweg doorrijden, kan het verkeer op de opritten ook de snelweg op en wordt het verkeer beter verdeeld over de gemeentelijke wegen.

De proef is een uitwerking van het principe dat als het verkeer bij grote drukte geleidelijker gaat en beter wordt verdeeld, het minder snel vastloopt, ook op de opritten. Het systeem maakt gebruik van bestaande toerit doseer installaties en verkeerslichten.

De proef vindt plaats in Amsterdam, op het westelijke deel van de A10 West tussen de Nieuwe Hemweg (S101) en de Henk Sneevlietweg tot en met de S107 (Henk Sneevlietweg). Ook de verkeerslichten op Transformatorweg en de Basisweg doen mee.

De proef is onderdeel van de Praktijkproef Amsterdam. Hierin werken de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de Stadsregio Amsterdam met elkaar samen. Het is een grootschalige proef met innovatief gebruik van technologieën in de auto en op de weg. Het bestaat niet alleen uit de proef bij de A10 West. Vanaf augustus 2014 start er ook een proef met reisinformatie in de auto. Het gaat om extra actuele en betrouwbare informatie over de eigen reistijd en over de op dat moment meest gunstige route. Deze informatie krijgen de circa 30.000 deelnemers van de proef via een speciale app. Hiermee kunnen deelnemers aan de proef zelf de beste reiskeuze te maken.

Meer informatie
Meer over de werking van PPA ziet u in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Y_FCfVV1Wt4

Verkeer en Vervoer artikelen