HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningStagnerende woningmarkt op de schop

Stagnerende woningmarkt op de schop

woningbouw.jpg
Stadsregio Amsterdam en woningcorporaties slaan de handen ineen om de stagnerende woningmarkt aan te pakken. De doorstroming van huurwoningen verloopt al jaren slecht, onder meer doordat woningzoekenden in een keer al hun opgebouwde ‘woonduur’ moeten inleveren als ze een nieuwe sociale huurwoning accepteren.  

Dat maakten de initiatiefnemers, Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad en Stadsregio Amsterdam, donderdag bekend. Het duurt vaak jaren voordat voldoende woonduur is opgebouwd en daardoor zijn mensen extra kritisch voordat ze een huis accepteren. De corporaties en de Stadsregio hebben daarom nieuwe spelregels ontwikkeld die de doorstroming moeten vergroten.

Zo kunnen doorstromers die gaan samenwonen hun opgebouwde woonduur bij elkaar optellen. Deze regeling geldt voor partners die ieder in een eigen zelfstandige huur- of koopwoning in de regio wonen. Door de woonduur samen te voegen hebben ze meer kans op een sociale huurwoning en zorgen ze tegelijkertijd voor een betere doorstroming op de woningmarkt omdat er twee huizen vrijkomen.

Verder kunnen mensen die korter dan vijf jaar geleden zijn verhuisd van en naar een corporatiehuurwoning en nu opnieuw een huis zoeken de woonduur van hun vorige woning bij hun huidige opgebouwde tijd optellen. De nieuwe spelregels gelden vanaf donderdag.

 

Bron: rePublic

Ruimtelijke Ordening artikelen