HomeNieuwsVerkeer en VervoerStadsregio publiceert resultaten Fiets Telweek 2016 en fietstelslangen

Stadsregio publiceert resultaten Fiets Telweek 2016 en fietstelslangen

Fietsers
In de Stadsregio Amsterdam deden onlangs 5200 mensen mee met de Fiets Telweek.

De Provincialeweg in Zaandam is in het noordelijke deel van de Stadsregio de route waar de meeste fietsers reden tijdens de Fiets Telweek. Het drukste punt volgens een meting met fietstelslangen was het fietspad Weesperzijde bij Station Amstel en de Rembrandt Toren.

In totaal fietsten de deelnemers in de Stadsregio Amsterdam en Almere van 19 tot en met 26 september zo’n 320.000 kilometer. Beduidend meer dan vorig jaar (200.000 kilometer), vooral omdat het weer dit jaar beter meewerkte dan tijdens de Fiets Telweek van 2015. Daardoor is er, ondanks dat er minder deelnemers waren, dus wel meer data verzameld waar de Stadsregio en de gemeenten de komende tijd mee aan de slag gaan.
Fietstelslangen
Tijdens de Fiets Telweek lagen er op 80 punten in de Stadsregio Amsterdam en Almere ook fietstelslangen om de belangrijke fietscorridors die de Stadsregio in 2015 in de Investeringsagenda Fiets heeft benoemd te kunnen meten. Het drukste punt was het fietspad Weesperzijde bij Station Amstel en de Rembrandt Toren, waar ruim 15.000 fietsers per werkdag werden geteld. In de noordelijke Stadsregio fietsten iedere werkdag 7500 mensen over de Provincialeweg in Zaandam, iets ten zuiden van de Vincent van Goghweg. Over de Hoornselaan in Purmerend reden dagelijks zo’n 6800 fietsers. Uit de gegevens van de fietstelslangen blijkt dat er in de afgelopen 25 jaar sprake is van een gestage groei van het aantal fietsers. Vooral in Amsterdam maar ook in de regio.
Toepassing
De data van beide metingen worden gebruikt om de voorzieningen voor fietsers in de Amsterdam en de regio verder te verbeteren. Bekeken wordt waar nog steeds knelpunten zijn en mogelijk fietsinfrastructuur en de afstelling van verkeerslichten kan worden aangepast. Ook wordt bekeken hoe vaak nieuwe aangelegde fietspaden worden gebruikt en wat populaire bestemmingen zijn in verband met extra fietsparkeerplaatsen.

Verkeer en Vervoer artikelen