HomeNieuwsMilieuStadspartij wil spoeddebat over afvalinzameling

Stadspartij wil spoeddebat over afvalinzameling

De voorspelling van de Stadspartij komt uit: nieuwe wijze van inzameling van huisafval is een grote ‘klerezooi’.
Bewoners uit alle wijken van Purmerend ervaren de nieuwe manier van het aanbieden van huisvuil en de nieuwe bakken als zeer hinderlijk. De verantwoordelijk wethouder Hans Krieger (milieu) kondigde enkele jaren geleden al letterlijk aan dat hij van Purmerend “een klerezooi” ging maken door grote verbouwingsplannen aan te kondigen in de stad, maar deze uitspraak blijkt werkelijkheid te worden in zijn milieubeleid.

roald helm.jpgOp 30 oktober 2008, bijna een jaar geleden, schreef Roald Helm (foto) van de Stadspartij in een persbericht en op de website van de Stadspartij het volgende:

“De afvalinzameling in Purmerend gaat ingrijpend veranderen. Over enkele maanden worden de afvalcontainers vervangen, er komen nieuwe vuilnisauto’s en er worden nieuwe aanbiedplaatsen aangewezen. Alle huishoudens ontvangen een uitnodiging voor een informatieavond waar u uitleg over het nieuwe systeem krijgt. Denk niet: “het zal wel goed zijn”, want er zijn op veel plaatsen ingrijpende wijzigingen te verwachten. Alle aanbiedplaatsen moeten opnieuw worden ingericht om bereikbaar te zijn voor de huisvuilauto met grijparm. Daar zijn kleine tot grote ingrepen het gevolg van, bovendien zullen veel aanbiedplaatsen gaan veranderen. Burgers kunnen daardoor ook zomaar vele meters verder hun aanbiedplaats toegewezen krijgen.

Parkeerplaatsen verdwijnen of worden op ophaaldagen onbruikbaar als parkeerplaats, groen zal eraan moeten geloven. Allemaal zaken waarom de Stadspartij de ingreep niet zag zitten, maar de partij was een roepende in de woestijn. De gemeente nodigt per brief bewoners uit om de voor hen gewijzigde situatie te bekijken en op inspraakavonden daarover hun ‘zegje’ te doen. Als u als bewoner denkt ‘het zal wel goed komen’ dan kunt u van een koude kermis thuis komen. Ga daarom kijken wat de gevolgen voor u zijn en laat uw mening niet pas blijken als het kwaad al is geschied.”

Een ruime maand later, op 6 december 2008, herhaalde de Stadspartij deze aankondiging:

afvalinzameling gaasterland (3).jpg“Alsof het college de burger niet genoeg heeft gepest wordt de zijbelading (nieuwe wijze van afvalinzameling) voorbereid om ingevoerd te worden. Het was vele malen goedkoper geweest om de bestaande grijze bakken te ontdoen van het tussenschotje en waar nodig ondergrondse containers te plaatsen. Maar nee hoor, waarom eenvoudig als het ook moeilijk kan. Het argument dat het in het kader van de arbeidsomstandigheden voor de vuilnisophalers ook beter zou zijn werd er door het college ineens bij de haren bijgesleept. Als straks één vuilnisophaler de zware bakken eerst moet gaan rechtzetten alvorens de grijper de bak kan pakken, de toorn van de burgers over zich heen krijgt over: het slechte reinigen, de slechte verzamelplaats, de trage ophaalwijze met nieuwe verkeersproblemen, enzovoort, dan zal de Stadspartij het college nog eens fijntjes aan de arbeidsomstandighedenzorg herinneren.

Blijkbaar zijn er krachten in Purmerend aanwezig die koste wat het kost geld van de burgers over de balk willen smijten. In plaats van het simpel weghalen van het tussenschotje worden nu alle bakken (23.000) vervangen, moeten er nieuwe vrachtwagens aangeschaft worden en dienen er nieuwe aanbiedplaatsen voor de containers te worden aangelegd. En weer worden de hardwerkende burgers geconfronteerd met de problemen die dit college daardoor gaat veroorzaken. De ene na de andere klacht over de niet doordachte aanbiedplaatsen wordt momenteel al ingediend.”

De werkelijkheid blijkt tot gruwelijker te zijn dan de Stadspartij kon vermoeden. De Stadspartij gaat proberen om de problematiek, die veel hardwerkende burgers ervaren als gevolg van de nieuwe wijze van afvalinzameling, op de politieke agenda van de raadscommissie SOB van 8 oktober a.s. geplaatst zien te krijgen. Op 3 maart 2010 (gemeenteraadsverkiezingen) dient dit college (PvdA, VVD, CDA en de Ouderenpartij AOV) bij het grof vuil gezet te worden. “Het kan en het zal,” aldus Helm.

Columns van Roald Helm:

 Lees deze week ook de column van Bert Meulenberg over de nieuwe manier van afval inzamelen.

 

ZIE OOK:

Milieu artikelen