HomeNieuwsWelzijnStadspartij wil schoolzwemmen opnieuw invoeren

Stadspartij wil schoolzwemmen opnieuw invoeren

Tekstbord-stadspartij-maakt-verschil

In Purmerend dient het schoolzwemmen opnieuw ingevoerd te worden. Dit om verdrinkingsdoden in de toekomst te voorkomen. Dat laat lijsttrekker Mario Hegger van de Stadspartij weten.

Een aantal jaar geleden schafte de gemeente Purmerend het schoolzwemmen af. De Stadspartij is altijd tegen het afschaffen van het schoolzwemmen geweest en wil dat het schoolzwemmen zo snel mogelijk weer wordt ingevoerd. “Het past goed in de ontwikkeling van kinderen om te leren omgaan met water,” zegt Hegger. “Ook zijn de kinderen met sport en lichamelijke ontwikkeling bezig. Dit past geheel in het gemeentelijk beleid om Purmerenders meer te laten sporten.”

“In de eerste plaats is het goed als ouders hun kinderen zelf op zwemles doen,” vindt Hegger. “Toch zijn er omstandigheden waarbij het gewoon niet lukt dat ouders de verantwoordelijkheid kunnen nemen om hun kind zwemlessen te laten volgen. De Stadspartij vindt dat iedereen zich goed moet kunnen redden in het water.” Bovendien vindt de Stadspartij het belangrijk dat kinderen regelmatig zwemmen. “De kosten die hiervoor gemaakt moeten worden wegen niet op tegen de voordelen van goed zwemonderwijs.”

Passende oplossing

Er zijn scholen in Purmerend die vinden dat schoolzwemmen vooral veel gedoe oplevert. “Ze zeggen dat schoolzwemmen veel tijd kost die anders aan het leerproces besteed zou worden,” zegt Hegger. “Met deze scholen moet gekeken worden naar een passende oplossing, bijvoorbeeld door de zwemlessen gedeeltelijk buiten schooltijd te laten vallen. Bovendien ligt het Leeghwaterbad centraler in Purmerend dan de vroegere Wilgenhoek, dus dat maakt de gang naar het zwembad voor veel scholen al een stuk gemakkelijker.”

Als schoolzwemmen toch niet haalbaar blijkt te zijn, dan dient in ieder geval het zogenoemde ‘vangnet’ terug te keren om er voor te zorgen dat kinderen minimaal met zwemdiploma A het basisonderwijs verlaten.

 

Lees meer over onderwijs en sport in de onderwijsparagraaf en de sportparagraaf van het verkiezingsprogramma 2014 van de Stadspartij.

 

ZIE OOK:

Welzijn artikelen