HomeNieuwsMilieuStadspartij wil Purmerend schaliegasvrij verklaren

Stadspartij wil Purmerend schaliegasvrij verklaren

Schaliegas-nee

De Stadspartij vindt dat Purmerend schaliegasvrij verklaard moet worden. Daarom dienen GroenLinks, de Stadspartij en Leefbaar Purmerend gezamelijk een motie in die boringen naar schaliegas in de Purmerendse bodem moet voorkomen.

Purmerend blijkt in een schaliegasgebied te liggen, dat zich uitstrekt tot in de Flevopolder. Het schaliegasveld onder Purmerend bevindt zich bovendien op een winbare diepte. De Stadspartij wil voorkomen dat in Purmerend gevaarlijke situaties ontstaan door schaliegaswinning.

“De winning van schaliegas kan aardbevingen en scheuren in gebouwen tot gevolg hebben,” zegt de Stadspartij. “Daarnaast zorgen de boringen voor verontreiniging van de bodem en het drinkwater.” Bij het winnen van schaliegas worden grote hoeveelheden water en chemicaliën de bodem in gespoten. “Het winnen van schaliegas vormt een mogelijk gevaar voor het milieu, het klimaat en de veiligheid en is daarom verre van duurzaam.”

schaliegasBoxtel en Haaren

Mogelijke proefboringen naar schaliegas leidde vorig jaar in de gemeenten Boxtel en Haaren (Noord-Brabant) al tot grote onrust onder de bewoners aldaar. In 2013 werd het gebied waar Purmerend in ligt ook genoemd als locatie om proefboringen uit te voeren.

De motie staat op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 24 april a.s. onder agendapunt 16. De tekst van de ingediende motie is te vinden op de website van de gemeente Purmerend.

 

ZIE OOK:

30-09-2013: Stadspartij bezorgd over schaliegasboringen purmerend

 

Milieu artikelen