HomeNieuwsWelzijnStadspartij wil circussen met wilde dieren weren

Stadspartij wil circussen met wilde dieren weren

 

De Stadspartij wil geen circussen meer in de stad die kunstjes met wilde dieren opvoeren. In een motie die mede ingediend wordt door Groenlinks, AOV en de SP, wil de Stadspartij deze vorm van dierenleed uitbannen in de gemeente.

De Stadspartij vindt het niet wenselijk dat in Purmerend optredens worden verzorgd door circussen met wilde dieren. Uit wetenschappelijk onderzoek, dat verricht is in opdracht van het voormalige ministerie van Landbouw, blijkt dat bij alle onderzochte wilde dieren het welzijn is aangetast en de verzorging van zieke dieren tekortschiet.

Gemeente Heemskerk

Veel gemeenten weren al, uit oogpunt van dierenwelzijn en veiligheid, circussen met wilde dieren. Dit gebeurt in de meeste gevallen door middel van het uitnodigen van circussen zonder wilde dieren, zoals in de gemeente Heemskerk. Verschillende gemeenten in Nederland, zoals: Almelo, Groningen, Den Haag, Apeldoorn, Delft, Capelle aan den IJssel, Nijmegen, Assen en Stadsdeel West in Amsterdam hebben het voorbeeld van de gemeente Heemskerk gevolgd. Het college van B&W van de gemeente Purmerend weert vooralsnog geen circussen met wilde dieren. Jaarlijks staan er nog verschillende circussen met wilde dieren in Purmerend.

Landelijk verbod laat op zicht wachten

Het ministerie van Economie, Landhouw en Innovatie (ELI) is momenteel bezig met de voorbereidingen om circussen met wilde dieren landelijk te verbieden, maar een dergelijk verbod kan nog jaren op zich laten wachten. De Stadspartij vindt dat het college van B&W niet langer deze landelijke wetgeving afwacht. “De gemeente Purmerend mag niet langer meewerken aan het leed wat deze dieren wordt aangedaan,” zegt fractievoorzitter Mario Hegger van de Stadspartij.

Actief uitnodigingsbeleid

De Stadspartij stelt daarom voor om geen circussen met wilde dieren niet meer toe te staan als gemeente. Daarnaast moet de gemeente een actief uitnodigingsbeleid gaan hanteren voor circussen zonder wilde dieren. De gemeente moet circussen zonder wilde dieren zelf uitnodigen om op te komen treden in Purmerend.

De motie van de Stadspartij wordt behandeld in de vergadering van de gemeenteraad op 31 januari a.s.

Welzijn artikelen